A Kommunista Párt álláspontja a magyar béke kérdésében

Budapest, augusztus 13.

A Kommunista Párt hivatalos lapjában, a Szabad Népben közzétette állásfoglalását a magyar békével kapcsolatban. A deklaráció hangoztatja, hogy a fegyverszüneti szerződés szerint Románia megkapja Erdélyt, egészen, vagy nagyobb részben: jogos és méltányos hát az a kívánságunk, hogy Erdélynek másfélmillió magyarlakta területéből legalább egy kisebb rész Magyarországé legyen. A román-magyar barátság szükségességét valljuk, akárhogy is döntenek Párizsban. De könnyebb lesz ezt a barátságot megvalósítani, ha az erdélyi magyarság nemzeti egyenjogúságát valójában biztosítják. A döntő bizonyítéka annak, hogy a román demokrácia valóban biztosítani akarja az erdélyi magyarok egyenjogúságát, a Székelyfalvi területi autonómiájának biztosítása lenne.

Csehszlovákia 200.000 magyar áttelepítését követeli, ezenfelül a "reszlovákizált", tehát nemzetiségük megtagadására kényszerített százezreket le akarja számítani a szlovákiai magyarság összlétszámából. Több, mint hatszázezer magyarról, a magyar etnikum jelentős részéről van szó, a kis magyar nép hat százalékáról. Egy tízmilliós nép nem nyugodhat bele abba, hogy hat százalékát földönfutóvá tegyék, szétszórják, nemzetileg megsemmisítsék. A szlovákiai magyarság kitelepítését és erőszakos elszlovákosítását a magyar demokrácia egységesen utasítja vissza, gazdasági, politikai nemzeti okokból és egységesen követeli a szlovákiai magyarság nemzeti, polgári, emberi jogainak elismerését és biztosítását. A deklaráció a leghatározottabban visszautasítja Csehszlovákia területi követeléseit.

Végezetül foglalkozik az angolszászok által benyújtott gazdasági jóvátétellel, hangoztatva, hogy ha ehhez ragaszkodnak, Magyarország évtizedekig nem foghatna hozzá saját újjáépítéséhez s az ország gazdaságilag összeroppanna.