Budapesten sétál Erzberger gyilkosának üzlettársa, Szentirmay-Schmiedl Félix vezérigazgató

Pásztor Béla, az ismert filmszakember nagyérdekű bejelentést tett a rendőrségen. Eszerint Budapesten sétál Szentirmay-Schmiedl Félix, a General Árukereskedelmi Rt. vezérigazgatója. Szentirmay-Schmiedl az elmúlt négy-öt esztendőben a legszorosabb üzleti kapcsolatban állott Otto Braunnal, Erzberger volt német miniszter gyilkosával, továbbá Göring testvéröccsével, a németek által megszállt területek legnagyobb és legérdekesebb iparvállalatait elrabló Göring Művek igazgatójával.

A kitűnő megjelenésű, Szentirmay-Schmiedl, mint egyik szállodai étterem köszönőembere kezdte pályafutását, majd Bogdánfy Jenő bankárnak a titkára és vagyonkezelője. A General Árukereskedelmi Rt.-nak kizárólagos szerződése volt német teherautók behozatalára és árusítására. A General Árukereskedelmi kijárója Rajnis Ferenc volt, de a német-magyar kiviteli és behozatali panamák növekedésével Szentirmay-Schmiedl érdekkörébe vonta az Imrédy-párti képviselők és ügyvédek nagy részét is. Egyik gazdasági pozíciót szerezte meg a másik után. Így többek közt alelnök vezérigazgatója lett a Hazai likőr-, rum- és szeszgyárnak is.

Nagy szerephez és jövedelemhez jutott a filmszakmában is, mint a Léna filmvállalat tulajdonosa, amely B. Nagy Máriával, üzletvezetőjével együtt, kizárólag német gyárak filmjeit importálta Budapestre: a náci-propaganda legelvetemültebb termékeivel hálózta be Magyarországot.

A legszorosabb üzleti kapcsolatban állott Szentirmay-Schmiedl Otto Braunnal, Erzberger volt német miniszter gyilkosával, akinek megszámlálhatatlan milliókat jövedelmező export-import vállalata, a Transdanubia a „Hangya” és a váltakozó magyar kormányok segítségével, Gömbös Gyula óta a legjobb magyar szarvasmarha- és lóanyagot szállította Németországba.

Szentirmay-Schmiedl és Braun a legmeghittebb baráti viszonyban voltak. Gyakran lehetett látni őket a Göring-rokonsággal, a Gestapo embereivel, német diplomaták és tisztek társaságában. Amikor a Vörös Hadsereg acélgyűrűbe foglalta Budapestet, Szentirmay-Schmiedlnek még sikerült B. Nagy Máriával Bécsbe szökni. Bécs elfoglalása után visszatértek Budapestre.

Pásztor Béla azonnali intézkedést kért a rendőrségtől Szentirmay és B. Nagy Mária ellen. A főkapitányság illetékes osztálya nyomban széleskörű nyomozást rendelt el.