2500 zsidó orvost hurcoltak el a vidékről a nyilasok

Dr. Gartner Pál nemzetgyűlési képviselő nyilatkozata az orvosi-igazolásokról és a vidék katasztrofális orvoshiányáról

Az igazolások kérdéséről még mindig vagy helyesebben: megint sok szó hangzik el. Megkérdeztük Gartner Pál dr. nemzetgyűlési képviselőt, az orvosok szakszervezetének egyik vezetőjét, miképpen áll az igazolások kérdése az orvosfronton.

- Nálunk – felelte aránylag enyhe lefolyású az igazolási eljárás. A szürke MONE-tagok például simán átmentek a szűrőn, sőt még a választmány tagjait is igazoljuk, ha egyéb cselekmények nem terhelik őket, mint az, hogy a MONE tagjai voltak. Az egyetemi vonalon, bár az igazolások tovább folynak, sok kérdés még mindig nincsen tisztázva. Állítólag újabb rendelkezések jönnek a nyilvános rendes tanárok igazolási eljárásának megállapítására. A munkáspártok és az orvosszakszervezet azon az állásponton vannak, hogy ez lehetséges.

Egyesek mindent megpróbálnak, hogy átmentsék magukat. Épp a napokban került az igazoló bizottság elé egy közismerten fasiszta magántanár, aki beiratkozott az egyik progresszív pártba. Az igazgató bizottság a Népbíróság elé utalta ügyét, két ajánlóját pedig vele együtt kizárják a pártból. Az országban több, mint 10.000 orvosból ezidőszerint összesen csak 5500 orvos van meg, mégpedig rendkívül aránytalan megoszlásban. Budapesten 3000, vidéken 2500. Nem kétséges, hogy ezen a téren valami rendelkezésnek, törvénynek kell jönnie.

Az emberi színvonalra emelkedett agrárproletárnak éppoly igénye és joga van megfelelő orvosi ellátásra, mint a budapesti dolgozónak. Persze most érezzük hiányát annak a 2500 zsidó orvosnak, akiket elhurcoltak, és akiknek csak kis része tért eddig vissza. Az egyik 18.000 lakosú községben pl. csak egy kirendelt zsidó orvos és egy fogorvos működött Sztójayék kormányrajutásakor. A zsidó orvost deportálták, a fogorvos kereket oldott. A község e pillanatban orvos nélkül van! És sok helyütt hasonló a helyzet. Újságunk ismert kérdésével szólva: hát rendben van ez?