Elvi jelentőségű kisgazdapárti válasz a két munkáspárt megnyilatkozásaira

Budapest, szeptember 22.
Politikai munkatársunk a munkáspárti lapok vasárnap reggeli vezércikkeivel, illetőleg a két munkáspárt közös politikai nyilatkozatával kapcsolatban felkereste a Független Kisgazdapárt egyik tekintélyes vezető politikusát, aki a következőket mondotta:
- Senki nem húnyhatja be a szemét, azok láttán, amik a politikai életben történnek, mert ezzel csak homokba dugnánk a fejünket és nem szüntetnők meg a feszültséget, amely valójában megvan. A pártok között fennálló feszültségei minden körülmények között le kell vezetni. Vissza kell térnünk a debreceni, illetőleg szegedi alapra.

Meg kell vizsgálnunk a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front programját. Ez az a politikai program, amelyet akkor a demokratikus pártok vállaltak és amelynek megvalósítására a koalícióba tömörültek. Ha bármely párt vonakodnék bármely akkor vállalt pont megvalósításától, vagy azon túlmenőt kívánna, kétségtelenül vétene a közös program, tehát a koalíció ellen. Ez vonatkozik a gazdasági problémákra éppen úgy, mint a politikai, természetesen külpolitikai kérdésekre.

Külpolitikánk nem lehet más, mint amelynek útjára Debrecenben léptünk, és ha Révai József ma észlelt bizonyos jelenségeket, amelyekre céloz, ezek csak a koalíción kívüli pártokban lehetségesek, mert ilyesmi bármely koalíciós pártnál olyan súlyos tünet volna, hogy egyéni esetekben a pártokból való kizárást vonná maga után, párt esetében pedig a koalícióból való kiválás volna a következménye.

 

 A belpolitikában a feladat továbbra is kettős irányú: biztosítani a munka feltételeit, a rendet és biztonságot és kíméletlenül harcolni a reakció ellen. Most inkább, mint eddig, be kell látnia minden polgári politikusnak is, hogy a reakció erősbödése végzetes lehetne nemcsak a magyar demokráciára, hanem a magyar jövőjére is.  Tehát a magyarságért harcolunk, nemzeti jövőnkért, amikor a reakció ellen küzdünk.

Végül kötelezi a pártokat a Függetlenségi Front programja gazdasági vonalon is. Aki a bányák államosítását ellenezné, vagy visszacsinálni próbálná, támadást intézne a demokrácia egyik igen fontos vívmánya ellen. Ezt a támadást a legerélyesebben vissza kell vernünk bárhonnét jelentkezzék is a kísérlet. Nem szolgálja a koalíciós szellemet, ha a munkáspártok bármelyike a demokratikus vívmányok védelmének kötelességét magának próbálná kisajátítani. Együtt vállaltuk, közös akarattal valósítottuk meg, egyesült erővel kell azt megvédeni.

Meg vagyok győződve arról, hogy az elkövetkező egy-két héten belül a légkör, amely most valóban telítettnek látszik, nem beszédek, hanem intézkedések nyomán megtisztul és erőt nyer oly mértékben, hogy a koalíció továbbra is még fokozottabb egyetértésben fogja kifejteni tevékenységét, amíg erre az országnak szüksége lesz – fejezte be fontos nyilatkozatát a Kisgazdapárt vezető politikusa.

Erős Gyula