Rövidek

A felekezeti megbékélés tanácsának ülése Ravasz püspöknél
Budapest, szeptember1.
Ravasz László református püspöknél vasárnap délelőtt a felekezeti megbékélés tanácsa tartott ülést, melyen a római katolikus egyházat Folba János tábori püspök, az unitáriusokat Szentiványi püspökhelyettes, a zsidó hitközséget Hevesi főrabbi képviselte. Az ülésen a keresztény szellemben való életlehetőségről és a felekezeti megbékélésről tárgyaltak.

Holnap lép hivatalba az első indiai kormány

Delhi, szeptember 1.
India történelmének fontos állomásához érkezik holnap. Nehru elnökletével hivatalba lép az első indiai nemzeti kormány.

A Csallóköz visszakerül Magyarországhoz?
London, szept. 22.
Londoni diplomácia körökben néhány napja derűlátóbban ítélik meg a párisi értekezleten kiütközött magyar és csehszlovák ellentétek ügyét. Beavatott körökben azt hiszik: remény van rá, hogy Budapest és Prága között egyezmény jöjjön létre. Legmesszebb a „New Statesman” ment el a derűlátásban. A lap mindig kitűnően értesült tudósítása szerint a közvetlen tárgyalások a magyar és csehszlovák kormány között máris megindultak olyan egyezmény érdekében, amely a Szlovákiában élő magyar kisebbségek igen komoly részét átvinné Magyarországra, míg a Duna jobbpartján három magyar falut Csehszlovákiához csatolnának. Ennek ellenszolgáltatásaképpen kapnánk néprajzi határkiigazítást, amelynek során a Csallóköz mintegy százezer lakossal kerülne Magyarországhoz.

Véget ért Welsi zsidó revizionista vezető 28 napos éhségsztrájkja
Jeruzsálem, szept. 23.
(Reuter)
Wolfgang von Welsi dr. bécsi születésű zsidó revizionista vezető szombaton este befejezte 28 éhségsztrákját. A Stern-csoport zsidó terrorista szervezet szombaton kiáltványt bocsátott ki figyelmeztetve a palesztinai brit hatóságokat, hogy megsokszorozza csapatait és könyörtelenül oda fog ütni.

A francia nemzetgyűlés elfogadta az alkotmánytervezetet

Páris, szeptember 29.
A francia alkotmányozó nemzetgyűlés 440 szavazattal 106 szavazat ellenében elfogadta az alkotmány-tervezetet. Az eredmény kihirdetését nagy tapssal fogadták, majd a képviselőit helyükről felemelkedve elénekelték a Marseillaise-t. (MTI)