Mi történt Gundelnél?

A vasárnapi Vas- bankett utóhullámai

Meglepetéssel értesült ma reggel a budapesti közönség arról, hogy Gundel Károlyt, az ismert vendéglőst internálni akarják. A polgármester átiratban kérte a rendőrkapitányt, folytasson erélyes nyomozást Gundel ellen, mert vasárnap, a spanyolországi nemzetközi brigád önkénteseinek tiszteletére adott ebéden a vendégek- a természetben adott élelmiszeranyagok ellenére- gyenge ebédet kaptak. Vas Zoltán átirata szerint a felelősséggel tartozó személyeket internálni kell.

Ma reggel beszéltünk Gundel Károllyal és megkérdeztük tőle, mit szól a gyenge ebéd vádjához, mert a polgármester szerint 38 kiló húst, 20 kiló lisztet, 5 kiló zsírt, 5 kiló cukrot és 50 tojást kapott hatósági áron, sőt személyenként 400 pengőt is, amiből pompás ebédet lehetett volna csinálni, Gundel ezt mondotta:
A Vas – bankett vasárnapi ebédje a következő volt: zöldborsókrémleves, szarvaspörkölt (valójában marhahús volt, csak szarvast írtunk ki: galuskával, idei burgonyával, kovászos uborkával és uborkasalátával. Almás, túrós és káposztás rétes, személyenként 3 darab. Egy pohár sör, 2 személyre hét deci asztali bor és egy kristályviz.
Ezzel szemben kaptam 50 kilógramm húst, amely olyan csontos volt, hogy a sajátomból kellett hozzáadni, egy zsák lisztet (20 kilós zsák ) 5 kilogramm zsírt, 10 kiló almát, 9 kiló cukrot. Az asztali bor ára literenként 280 pengő. A rétes azért kiszült el olyan nehezen, mert a gázt csak 11- től 1-ig lehetett használni. A zsír avas volt, a magaméból kellett kipótolnom.300- an vettek részt a banketten, amely után a rendes százalékot és illetéket is meg kellett fizetni.


Szabadlábra helyezték Gundel Károlyt
Gundel Károlynak, a híres pesti vendéglősnek ügyében befejeződött a nyomozás. A nyomozás megállapította, hogy Gundel Károlynak a főváros részéről kiutalást végző tisztviselő valóban rosszminőségű nyersanyagot adott. A tisztviselőt elmozdították helyéről, Gundel Károlyt pedig szabadlábra helyezték.