Az amerikaiaknak és angoloknak kötelességük felkutatni Hitlert

Az Izvesztja egyik legutóbbi száma feltűnést keltő cikkben foglalkozik Elliot amerikai ismert újságírónak a Newyork Herald Tribun-ben megjelent cikkével.
A cikk elöljáróban Zsukov marsall kijelentését kommentálja, hogy Hitler minden valószínűség szerint él és a szövetségesek által megszállt angol- amerikai zónában bujdosik.

Az amerikai újságíró megállapítja, hogy az angoloknak és amerikainak kötelessége a legnagyobb mértékben foglalkozni Hitlerrel és minden neszközt megragadni arra, hogy tartózkodási helyét kikutassák és a nemzetközi bíróság kezére adják. Elliot felszólítja az angolokat és amerikaiakat, hogy komolyan foglalkozzék Hitlerrel és minden eszközt megragadni arra, hogy tartózkodási helyét kikutassák és a nemzetközi bíróság kezére adják.

Ne adjanak lehetőséget Hitlernek, a menekülésre, spanyol vagy argentin segítséggel. Különösen aláhúzza azt a tényt, hogy Hitler a szovjet- megállapodások szerint a jelen pillanatban nem tartózkodik a Vörös Hadsereg okkupációs Zónájában.

Kis valószínűsége van annak, - folytatja, - hogy Hitler a szovjet okkupációs területet választotta volna ki maga számára menedékhelyül, ellenben logikus és hihető, hogy nyugat felé menekült.

Akárhová is szökött, csak olyan helyre juthatott- hangzik a cikk további része - amely repülőgéppel elérhető. Ez pedig nem lehet más, mint Spanyolország. Hiszen Franco lekötelezettje Hitlernek. Lehetséges, hogy Franco Spanyolországa nem nyíltan adott menedéket Hitler számára, de feltehető, hogy segítségére van. Viszont teljesen plauzibilis, hogy Spanyolországból Délamerika felé szándékozik jutni és nem valószínűtlen az, hogy repülőgéppel valamelyik spanyol kolónia felé veszi útját, majd hajóval tovább indul Brazíliába, hogy onnan Argentínába jusson. Erre az útra pedig tengeralattjárót vehet igénybe.

Minden eszközt igénybe kell venni Hitler elfogatására- folytatja Elliot. Az angoloknak és amerikaiaknak minden ingadozás nélkül kötelességük világosan és félreérthetetlenül álláspontjukat közölni Francoval. Ha szükséges, az angolok és amerikaiak kötelessége fegyveres erővel megsemmisíteni Franco uralmát és megakadályozni, hogy Hitler tovább rejtőzködhessen Spanyolországban.