Elfogták a Fegyvergyár egész vezetőségét

A politikai bűnözők első vonalbeli társasága akadt fenn ma reggel a politikai rendőrség hálójában. A Fémáru-, Fegyver- és Gépárugyár R.-T. Németországból visszaszivárgott vezetőit: Fábry Ferenc volt vezérigazgatót, Vitályos László műszaki igazgatót. Heckenast Frigyes cégvezetőt, Bácsi Ferenc főmérnököt, Frank László főmérnököt és Pálosi Mátyás helyettes igazgatót, nyugalmazott vezérőrnagy- hadbírót, valamint a leányvállalat, a pestlőrinci ipartelepek r.-t. részéről Ullmann Péter műszaki igazgatót a politikai rendőrség őrizetbe vette.

Ezek az urak járták végig azt az utat, amit a Fémáru,- Fegyver- és Gépgyár Rt.-nél Damang igazgató a Pestszentlőrinci Ipartelepek R.-T.-nél pedig Markotai Wets vezérigazgató kijelölt. Ez a két spiritus rektor még szökésben van, azonban őrizetben lévő társaik mindent tökéletesen végrehajtottak, a gyárakat majdnem kizárólagosan a német érdekek szolgálatába állították. A háború folyamán magyar munkásokat kényszerítettek ki Németországba, akik egy része nem bírva az ottani állatias sorsot, hazaszökött, hogy aztán a fenti bűnszövetkezet ezért őket hadbíróság elé állítsa.

A FÉG már 1914 nyarán megkezdte a decentralizálást, ami végeredményben a hatalmas értékű és pótolhatatlan gépek Németországba szállítását jelentette. Ezt megelőzőleg Magyaróvárott jött össze az a társaság és még emlékezetes, hogy Heckenast Frigyes cégvezető az eltűnt református papot, mert szövetségesbarát - kijelentéseket tett, feljelentette és elhurcoltatta.
Bűnlajstromuk kimeríthetetlen. A felelősségre vonás a népügyészség feladata lesz.