Káprázatos csatárjátékkal fölényesen győztük le a román válogatottat

Magyarország – Románia 7:2 (5:2)

Góllövők: 8. perc Hidegkuti, 15. perc Puskás, 17. perc Fábián, 25. perc Zsengellér, 32. perc Rudas 11-esből, 39. perc Nyers, 43. perc Pecsovszki, 66. perc Puskás, 86. perc Hidegkuti

A díszpáholyban Szakasits Árpád és Rákosi Mátyás, a Szociáldemokrata Párt és a Kommunista Párt vezére fél 4 után néhány perccel elfoglalja a helyét. Csak úgy zeng az egész pálya a „Barátság!” és „Szabadság!” felkiáltásoktól.

Pontosan fél 4 után tíz perccel hatalmas taps közepette fut ki a pályára a két csapat. A magyar csapat fehér mezben, piros keresztcsíkkal, mellükön a címerrel, a románok sárgahajtókás piros mezben játszanak. A választás a románoknak kedvez és háromnegyed 4 órakor, enyhe széllel szemben Zsengellér indítja útnak a labdát.

A két csapat összeállítása:
Magyarország: Csikós – Rudas, Bíró – Sárosi III, Szűcs, Lakat – Sipos, Hidegkuti, Zsengellér, Puskás, Nyers.
Románia: Boros – Gluritanu, Ritter – Bakuc, Ion Wasile, Simaloc – Fábián, Marian, Spilman, Pecsovszki, Reuter.

Gólgyártás már az első félidőben


Kezdés után azonnal Rudasnak kell hazaadással mentenie Reuter elől. Újabb román támadás után sem a jobboldali határjelző, sem a játékvezető nem veszi észre Fábián lesállását. Biró nehezen tisztáz. A 4. percben Ion hatalmas lyukat rúg, a nagy lendület azonban labdástól együtt a vonalon túlra viszi a balszélsőt.

Hatalmas iramot diktálnak fiaink. Nyers újabb elfutása után éles lapos lövést ereszt meg. Boros elvetéssel szögletre tolja. A 8. percben megszületik a vezetőgólunk. A balszárnyunk támadásából dobáshoz jutunk. Sárosi III. fut a bedobáshoz.

A románok nem számítanak a hatalmas bedobásra, annál inkább Hidegkuti, aki behelyezkedik a hatosra. Béla labdája valóban egészen a jobbösszekötőig száll, Hidegkuti félfordulatból ballal pompás lövést küld a jobb felső sarokba. 1:0 Magyarország javára!

A vezetőgól szárnyakat ad a magyar csapatnak. A 10. percben Zsengellér futtatja Hidegkutit, akinek hatalmas bombáját Boros ragyogó elvetéssel védi. Nagy a magyar csapat fölénye. Puskás ragyogó sarokcsele nagy közönségsikert arat. A 18. percben itt a második magyar gól.

Zsengellér vezeti a labdát, Ritter vár, hogy mit csinál a magyar csatár. „Abel” amikor 25 méterre megközelíti a kaput, gyilkos erejű bombát ereszt meg. A labda a jobb lécről pattan át a baloldali kapufára. Már mindenki bent látja, de az erős pörgés kiviszi a kapuból. A szemfüles Puskás ott terem és mintegy 4 méterről a balsarokba vágja. 2:0 Magyarország javára!

Egyelőre nem sokat mutat a román csapat. Szórványos támadásai a balszélső Reuter lesén akadnak el. A 18. percben is a lesen álló Reuter kapja a labdát. A játékvezető a határbíró jelzését nem veszi figyelembe. Reuter elfut, Csikós kétségbeesetten rohan ki kapujából, a labda Rudas és Bíró között jobbra pattan és a berohanó Fábián nyugodtan lő a hálóba. 2:1-re javítottak a románok.

Elkeseredett magyar támadás a válasz a gólra. Hidegkuti azonban az égbe lő. A 20. percben formás román támadás fut. Fábián Pecsovszkihez játszik. A balösszekötő Reuternek engedi át a labdát, aki tisztán tör Csukás kapujára. A magyar kapus kifut, lábbal akar tisztázni, ez sikerült is, közben a két játékos a földön fekve összeakaszkodik. Rudas a feltápászkodó román játékost lökdösni kezdi. Csúnya jelenet!

A 25. percben bedobás után Puskás les gyanúsan vette át egy labdát, a játékvezető határozottan továbbot int. A kis összekötő ragyogóan kígyózik át a védőkön, majd Zsengellérnek ad, aki ügyes csellel becsapja Iont és nyolc méterről laposan lő a balsarokba. 3:1 Magyarország javára!

A románok változtatnak. Spielman lejön és Incze II áll be a helyére. Mindjárt heves román támadás fut a pályán. Bíró löki Mariant, Bakuc veszélyes szabadrúgása a kapufa mellett álló Biró melléről pattan szögletre. Fábián küldi be a labdát, a felugró Csikóst Pecsovszki a földre rántja. Nemcsak a játékvezető, hanem Csikós is figyelmezteti a román játékost.


A 32. percben itt a újabb magyar gól. Nyers fut el a szélen, beadása a 16-oson belül álló Gluricani kezén csattan. Nem vitás a 11-es. A románok tiltakoznak, de hiába. Rudas áll a labdának és halálos biztonsággal küldi élesen a jobb alsó sarokba. 4:1 a magyarok javára.

Most ellenállhatatlan a magyar csatársor. Puskás a Hidegkutitól kapott labdával rakétaszerűen robban ki, faképnél hagyja Bakucot, végül azonban magasan fölé lő. Újabb Puskás-lövést a léc alól húz le Boros.

A 39. perc meghozza az ötödik gólunkat. Zsengellér-Hidegkuti-Sipos a labda útja. Ritter és Sematoc már-már szereli a szélsőt, de Sipos nála szokatlan eréllyel veti magát a labda után és azt megszerzi. A hatos sarkáról laposan átvágja a baloldalra. Nyers jól fut a labdára és két lépésről a jobb alsó sarokba pofozza. Már 5-re vezetünk.

Dicséretreméltó a románok küzdeni tudása. Az újabb magyar gól sem töri le őket. Incze II előreadása Rudas lábáról becsúszik, szögletre menne a labda, de Csikós bravúros vetődéssel védi.
– Ez volt a legveszélyesebb lövés, amit Csikós védett – hallani a lelátón.
Valóban eddig csak ez a lövés adott komoly munkát a válogatott kapusnak.

A 43. percben Sematoc hosszú labdával futtatja Reuert, a balszélső beadása Pecsovszki tisztán találja és a balösszekötő jobbal félmagasan küldi a jobb sarokba a labdát. 5:2 Magyarország javára. Az utolsó percekben még egy-két magyar támadás fut, de a vendégek hárítanak.

Szünetben
:
Rákosi Mátyás és Szakasits Árpád beszédet intéztek a közönséghez

A szép játékra ügyelünk – a II. félidőben


Szünet után az első támadást a románok vezeti Fábián révén. A jobbszélső beadása azonban magasra sikerül. Választámadásunk a 3. percben veszélyes helyzetet teremt Boros kapuja előtt. Nyers azonban kivár és oda a nagy helyzet. Egy ideig hullámzó a játék, az is többnyire a románok térfelén folyik. A 14. percben Biró miatt szabadrúgást rúgnak a románok a 16-os vonaláról Fábián magas lövését biztosan védi Csikós.

Két percig a románok szoronganak, de gólhelyzetet nem tudnak teremteni. A 16. percben Csikós kiadásával Zsengellér fut a szélen, belül hárman is tisztán állnak, ő azonban túlságosan előreadja a labdát és így az a kapus zsákmánya lesz.

Pecsovszkival a középen sokkal jobban megy a román csapatnak a játék. Igaz, hogy a magyar csapat most már inkább a szép játékra fekteti a súlyt. A 19. percben gyönyörű Puskás-Nyers-Zsengellér támadás fut, de Nyers túlfut a vonalon. A következő percben parázs magyar támadás végén Boros csak másodszorra tudja a kapu torkában a labdát megkaparintani Hidegkuti elől.

Még ebben a percben a lesen álló Zsengellér lábáról pattan el sokat ígérő helyzetben a labda. Nyers óriási lendülettel megy át a védőkön, hátragurít, de Puskás a földbe rúg. A 21. percben gólra váltjuk fölényünket. Puskás ugrik ki, a hátvéd kézzel próbálja visszahúzni, de az összekötő kiszakítja magát és a kifutó kapus mellett laposan a hálóba lő. 6:2 Magyarország javára!

A gól után Marian csúnyán belelép Lakatba. A szőke fedezet sántikálva játszik tovább. A nagy magyar nyomás közben a 29. percben Fábiánt a keresztező Szűcs taccsra szereli. A bedobás után Incze II újra Fábiánt futtatja, akinek beadása a lesen álló Marianhoz kerül. A román összekötő fütty után, a leálló védelmünk mellett lő a hálóba. A gól érvénytelen, a románok élénken tiltakoznak.

A románokon egyre jobban kiütközik a fáradtság. Még Rudas is a románok 16-osa tájékán tanyázik. A 34. percben is Rudas ad be a jobbszélről. Ritter csukaugrással menti szögletre a beadást. Csatáraink és fedezeteink szemet gyönyörködtetően továbbítják „fű alatt” a labdát.

A 37. percben Hidegkuti remekül sarkal Ion és Pecsovszki között Puskáshoz és a balösszekötő nagyot lő, a labda a jól helyezkedő Boros ölében hal el. Az előrehúzódott és cselezgető Szűcstől Farkas elveszi a labdát, Rudas csak nehezen tisztáz. Fedezeteink szünet nélkül küldik újabb rohamra csatárainkat. A 41. percben Zsengellérnek a 16-osról küldött bombáját Boros Bravúrral üti a léc alól szögletre.

Sipos beívelt labdája veszélyesen száll a túlsó sarokra, a román kapus ismét szögletre öklöz. Most Nyers küldi be a labdát. Hidegkuti pompásan megy fel érte és Kalmár-szerű „felhőfejessel” küldi a bal szélső sarokba. 7:2 Magyarország javára!

Erélytelen román ellentámadás csak a válasz újabb gólunkra, gyengén gurít Csikós kezébe. Azután Bakuc rossz passzal csípi el Sárosi III. Nyersnek ad, balszélsőnek Ion szereli. Az utolsó percben Puskás szökteti Nyerset, aki éppen beadni készül, amikor a játékvezető a mérkőzés végét jelzi.
Szögletarány: 8:3 (3:2) Magyarország javára.