A torinoi Nemzeti Könyvtár a tűz martaléka!

Torinoban január 25-26- ika közti éjjel gyúlt ki a Nemzeti Könyvtár XVIII. századból való épülete és az égés pótolhatatlan veszteséget okozott a tudománynak és művészetnek. A tűzzel együtt pusztított a víz, mert az oltásnál a tűzoltóknak fogalmuk sem volt , hogy mi pusztul itt el. A kormányok szakembereket küldtek a helyszínre. 

A magyar közoktatásügyi kormány Gyalui Farkast a kolozsvári egyetem könyvtárosát küldte Torinoba. A tüzet éjfél felé az utcáról vették észre. A szolga személyzet az égés helye fölött lakott és rémülten menekült.

Elégett 34000 kötet könyv, a 4000 kéziratból 3000, régiségek, alig pótolható sok kötet és írás nagybecsű festéssel, híres mesterektől. A tűz eredetéről nem tudni még most sem bizonyosat, de a villamos világítást okolják.

Az okulás pedig az, hogy a könyvtárak legbecsesebb darabjait, unikumait, kéziratait tűzmentes helyen tartsák, mesterséges világítást ne alkalmazzanak s állandó éjjeli őrség vigyázzon. A torinoi egyetem most zárva van, mert a tető is leégett.

A termekben a pernye még most is úgy szállingózik, mint a fekete hó. Az alaktalan nedves halmokból folyton szedegetik a papírt, pergament, könyvroncsot. Az olasz képviselőházban több interpelláczió történt a nagy szerencsétlenség miatt s a kormány nagy takarékosságát elítélték. Ezután már kellő költséget fordítanak a többi könyvtárra is.