Megérkeztek: Beregffy, Baky, Hain Péter és a többiek

Sűrű köd ül a mátyásföldi repülőtér felett. A vidék kihalt, csak a gépek köröznek a levegőben. Lassan felszakad a tejfehér fátyol. Kisüt a nap, amikor egymásután érkeznek a rendőri autók. Várjuk a repülőgépet, amely a háborús bűnösök második csoportját hozza.

Itt vannak a MAFIRT emberei, akik filmre veszik a Salzburgból érkező országvesztőket. Egyszerre izgalom lesz úrrá a tömegen. A várva-várt repülőgép megjelenik az égbolton. Néhány másodperc és közelünkben megtorpan a J. 4 Douglas-bombázó. Ugyanaz, amely Szálasit és társait hozta. Cernjuk amerikai őrnagy, - a Szent Jobbot hozta magával – siet a gép pilótájához és üdvözli Greenville hadnagyot, a repülőgép parancsnokát.

A következő percben felpattan a repülőgép ajtaja: a háborús főbűnösök második csoportja megérkezett.

Az izgalom fokozódik. A filmfelvevőgép berregésébe belevegyül Péter Gábor hangja. Vezényszavára ijedt tekintettel lép ki Csia, a nyilas kormányzótanács egykori tagja.

Sápadt, falfehér, tanácstalanul néz körül. Már a földön áll, a detektívek sárgaréz bilincsei megcsillannak csuklóján.

Szász Lajos a soron következő. Lódenkabátja lebeg a szélben. Egy szempillantás és a hamúszürke arcú nyilas miniszter kezére bilincs kerül. Csiával egy időben kerül a rabomobilba.

Baky László jöjjön ki!

Szorgalmasan dolgoznak a filmriporterek. Budinszky László áll a detektívek gyűrűjében. Vékony arca vértelen. Készségesen nyújtja karját a detektíveknek, hogy megbilincseljék. Szinte boldog, hogy eltűnhet a rabomobil mélyében.
Szakváryval gyorsan végeznek a detektívek. Következik Pálffy Fidél. Ápolatlan. Zergetollas zöld kalapja gyűrött. Ruhája elnyűtt. Inge maszatos. Zöld lóden kabátját összehúzza. Didereg. Őt is elnyeli a rabomobil.
Péter Gábor harsány hangját halljuk:
- Baky László jöjjön ki!
Az izgalom fokozódik. Mi ez? Ketten ugranak le a repülőgépről. Most látjuk, hogy Hubay Kálmánnal láncolták egybe őket. Most, mint a sziámi ikrek, nem tudnak szétválni. Sokáig tart, amíg feloldják bilincseiket. Baky állja a tömeg kereszttűzét. Hetyke bajuszt visel. Ő azonban kevésbé mondható hetykének. Rongyos, piszkos, kitaposott cipőjével Gorkij-figura. Hubay földre szegezi tekintetét. Arca kínosan rángatódzik, teste meg-megremeg. Mit nem adna, ha Miskolcon, a nőegylet bálján most a négyest rendezhetné?.... Ballon-köpenyében fázósan borzong.
Szombathelyi Ferenc, volt vezérkari főnök alig vonszolja magát. A filmfelvevőgép előtt összerezzen, félrefordítja a fejét, amikor a detektívek bilincsbe verik.

„Azonnal felkoncolni”!

Most Beregffy lép ki a repülőgépből tábornoki egyenruhában. Ijedtebb társainál. Arcán fekete szőrcsomók éktelenkednek. Csákója fülét is eltakarja. Ütött-kopott operett-figura.
Pedig egykor!....
- Azonnal felkoncolni! – kiált valaki a tömegből.
Beregffy összerezzen, a bilincs rácsapódik kezére. Mély lélegzetet vesz, látszik, hogy megkönnyebbül. Talán azt hitte, hogy a vezényszót, tett követi.
„Óvációval” fogadják a szakállas ördögöt: Kolosváry-Borcsa Mihályt, a magyar sajtó egykori koronázatlan királya száz esztendőt öregedett. Gondozatlan fekete szakállába sűrű ezüst csíkok vegyülnek. Szégyenkezve tekint az újságírók felé, akik közül többen miatta kerültek deportációba és csak a sors különös kegyelméből menekültek meg a német halállágerekből.
Szőke, jól fésült, kegyetlen vonású fiatalember lép ki a repülőgépből. A háborús főbűnösök Benjaminja, a nyilasok egykori sajtódiktátora: Fiala Ferenc. Fázósan húzza össze kabátját. Keresztül néz rajtunk, amikor megbilincselik.
Pereg a film: Basch Ferenc dr. a volksbandista vezér. Gera József „testvér”. Buócz Béla, a volt szegedi főkapitány tűnik el a rabszállító autó sötétjében.

Most Hain Péter kászálódik le a gépről. A filmoperatőrök újul erővel csattogtatják gépeiket. Az egykori Gestapo-bérenc arca fintorba rándul. Halott sápadt. Már nem az a szép fiú, akiért egy évvel ezelőtt a nyilas hölgyikék rajongtak. Gyáván tekint maga körül. Vörös, csokorba kötött nyakkendője kirí falfehér arcából.

- Gyilkos! Gyilkos! – morajlik a tömeg. Az ezerszeres gyilkos arca idegesen vonaglik:
- Én nem gyilkoltam meg senkit! – esdeklően fordul a körülötte állókhoz.
Tovább folytathatja, a detektívek leintik.

Egy kis „baleset”

Rátz Jenő, az egykori kérlelhetetlen nyilas honvédelmi miniszter sovány, magas alakja tűnik fel. Mosdatlan, barázdás arcával inkább undort, mint szánalmat kelt. Utána Antal István lép ki a repülőgépből. Paposan kulcsolja össze kezét. Amikor megszabadítják bilincseitől, úgy tesz, mintha áldást osztana. Aranykeretes pápaszeme csillog. Szörnyen beijedt. Fejét kapkodja, minden ízében reszket. Valami baleset történt vele. Pipaszár lábait keményen egymáshoz szorítja és nem mozdul. A detektívek nógatják előre! Amikor tisztába jönnek a helyzettel, megértően mosolyognak. Kínos pillanatok…. Az elmúl évtizedek legaljasabb méregkeverője végül gyerekes szégyenkezéssel erőt vesz magán és hosszú lépésekkel erőt vesz magán és lassú lépésekkel elindul a rabomobil felé.
És most jön utolsónak a „nagy” Feri: Kiss Ferenc. Torz mosoly ül az arcán. Körülnéz. Itt is színészkedik. Várja a hatást. Mi ez?.... – olvasható ki tekintetéből. Hol maradnak a tapsok?....
Barna, kopott kalapját kezében tartja. Amíg bilincselik, szája szélét harapdálja. Szeme alatt karikák gyűrűznek. Amikor rárakják a bilincset, színpadi pózba vágja magát.
- Ferikém, csakhogy megjöttél! – gúnyolódik valaki körülötte….
A rabomobil ajtaja hatalmas dörrenéssel becsapódik, de a hangját elnyeli a motorok zúgása. Az autókaraván elindul, robogunk az Andrássy-út 60 felé…

Márai Sándor