Elkobozták Brunhuber fényképész hatalmas bérházait

„A Baross Szövetség fasiszta intézmény volt”

A Népbíróság elsőízben foglalt állást egy társadalmi egyesület ügyében: kimondotta, hogy a Baross Szövetség fasiszta intézmény.

Az állásfoglalásra Brunhuber Lajos, a Baross Szövetség fényképészeti osztálya elnökének bűnügye adott alapot. Brunhubert a Népügyészség népellenes bűncselekmény miatt vonta felelősségre, a fényképész tagadta bűnösségét. A tanuk azonban terhelő vallomást tettek.
Kótay Miklós dr. vádbeszédében elvi jelentőségű döntést kért és felkérte a Népbíróságot, hogy a Baross Szövetséget fasiszta intézménynek bélyegezze.

- A Baross Szövetség tipikus fasiszta egyesület volt, saját tagjainak, más rétegek rovására, monopolisztikus előnyöket igyekezett szerezni.
Célul tűzte ki a neki nem tetsző elemek kipusztítását, hogy elvbarátait majdnem munka nélkül nagy gazdasághoz juttassa. Ez a célkitűzés pedig fasiszta – fejezte be vádbeszédét a népügyész.

A Népbíróság mindenben a magáévá tette a népügyész érveléseit és Brunhubert hathónapi börtönre ítélte. Egyben a dúsgazdag fényképész összes ingatlanait, három hatalmas bérházak elkobozta.

- A numerus clausus a Baross Szövetség fényképészeti osztályának jelszava volt – szól az indoklás. A kapzsiság irányította a vezetőséget, ezt a kapzsiságot torolta meg a Népbíróság, amikor a vádlott ingatlanait elkobozni rendelte.