Egy magyar utazó felolvasása Afrikáról

Báró Bornemisza Pál, kinek neve érdekes czikkei révén lapunk olvasói előtt is jól ismert, - mely czikkeit akkor írta, midőn tizenhárom évi afrikai tartózkodása után, a boer-angol háború végén nehány hónapig itthon időzött, - most harmadféléve ismét Afrikába ment, még pedig ezúttal Német- és Angol Kelet-Afrikába, hol a nagy tavak környékén megtelepedve, kávéültetvényt alapított, de innen folyton kirándulásokat tett, nagyobbára ismeretlen vidékekre, hol a Nemzeti Múzeum részére tömérdek igen becses természetrajzi és néprajzi dolgot gyűjtött.

Többek közt hat, eddig a tudomány előtt ismeretlen madárfajt s még több, szintén ismeretlen rovart. Sok nagy láda gyűjtemény már megérkezett, a többi pedig útban van s ezekből majd kiállitást fog rendezni.

Báró Bornemisza a napokban jött vissza pár hónapnyi üdülésre Kelet-Afrikából s ez alatt Lóczy Lajos egyetemi tanár s a földrajzi intézet igazgatójának fölkérésére, április hóban fölolvasást is tart a *Magyar Földrajzi Társaságban* élményeiről és tapasztalatairól.

Különösen pedig a nagy tavak vidékének óriási gazdasági jövőjéről és jelentőségéről fog értekezni, mely az ottani vasutépitésekkövetkeztében hirtelen igen nagy lett s a mi figyelmünket is teljes mértékben megérdemli.

A felolvasás iránt, melyet a magyar utazó ama paradicsomi tájakról számos kép és tárgy bemutatása mellett fog tartani, már is élénk érdeklődés mutatkozik.