Aki felmentette Kovarczot és elítéltette Bajcsy-Zsilinszkyt....

Néhány nappal ezelőtt szállították át a politikai rendőrségről a népügyészség fogházába Geyza Géza hadbíró-alezredest, aki háborús bűntett címén került letartóztatásba.

A nyomozás során megállapították, hogy Geyza felelős a vezérkari főnökség bíróságának ama ítéletéért, amely halálraítélte a legnagyobb magyar vértanút: Bajcsy-Zsilinszky Endrét.

Geyza hosszú időn át a hadbíróságon teljesített szolgálatot. Már régebben összekötteésben állott a szélsőjobboldali körökkel és teljesen áthangolódott a nyilas szellemmel. A nyomozás legújabb eredménye az, hogy Geyza 1940-ben, mint tárgyalásvezető felmentette a nyilasok későbbi miniszterét, Kovarcz Emílt és így szökését ő tette lehetővé.

Az alezredest később, a felmentő ítélet miatt, nyugdíjba küldték s Geyza ekkor a nyilasok révén a gazdasági életben helyezkedett el és csakhamar magas pozicióba lendült: 25.000-30.000 pengő jövedelme volt. Fényűző életmódot folytatott. Amikor a nyilasok átvették a hatalmat, a Szálasi-rezsim alatt reaktiválták és a vezérkari főnök különbíróságához osztották be.

?

Sopronkőhidán igazságügyi előadó volt, és a felszabadítő csapatok közeledtére Geyza Gézának a vezérkari főnök különbíróságával együtt menekülnie kellett. Rövidesen az amerikai katonai nyomozók letartóztatták és néhány héttel ezelőtt hozták haza.

A Népügyészség most dolgozik a vádirat elkészítésén.