Ma reggel elvitte a jég a Margithidat!

40-50 ember, kocsik és autók úsznak az elszakított pontonhídon

Buda elszakad a pesti oldaltól?

Ma reggel fél kilenc órakor egy következményeiben még ki nem számítható, szörnyű szerencsétlenség történt a Margit-híd Buda felé első részén. Ennek a hídrésznek közepe nem cölöpökön, hanem pontokon nyugszik és negyven méternyi távolságban kinyitható. Amikor ma reggel Budáról Pest felé menet az emberek ezrei özönlöttek a Margit-híd irányában, a hídnak ez a pontonrésze nagy recsegés és ropogás közepette egyszerre megmozdult s az emberek jajkiáltásai közepette láncostól elszakadt a hídnak beépített részétől. Százan és százan futottak a még álló hídrész felé, sokaknak az utolsó pillanatban sikerült is átjutni erre vagy arra a partra, az elszakadt ponton hídrészen azonban hozzávetőleges számítás szerint is nagyobb embercsoport maradt, körülbelül 30 vagy 50 ember, akik tehetetlenül nézték, mint úszik méterről-méterre lefelé velük a híd.

A Margit-híd előtt már tegnap este a nagy fagy következtében jégtorlaszok, illetve egy jégpáncél keletkezett. Egyes szakértők ugyan azt hitték, hogy ez a még nem is igen erős és vastag jégtömeg nem veszélyezteti a hidat. A hídnak cölöpökön nyugvó része e pillanatban teljesen sértetlen. A jég nyomása a pontonrészen azonban olyan nagy volt, hogy a vaspántokat és láncokat széttörte, úgy, hogy ez a rész eléggé lassan, de mégis csak megmozdult.

Hogy ez idő szerint mi történik azokkal a szerencsétlen emberekkel, lovaskocsikkal és autókkal, amelyek az elszakadt pontonrészen vannak, nem tudni, feltehető azonban, hogy az orosz katonaság és az orosz hídászok, akik ott rendszeresen szolgálatot tartanak, a magyar katonasággal együtt mindent megtesznek, hogy az igen lassan úszó hídtömb valahogy ne ütődjön a Margit-híd megmaradt kőroncsaihoz, mert ebben az esetben súlyos szerencsétlenségtől lehetne tartani.

Az érdekelt hatóságokat azonnal értesítették telefonon és a mentési munkálatok már folyamatban vannak. A Margit-híd, második Pest felé eső részén az orosz katonaság rögtön a szerencsétlenség után megkezdte az ott lévő jégtömbök robbantását.

A mentési munkálatok folynak, a II. kerületi tűzoltóság két kocsival vonult ki. A budai mentők a Keleti Károly-utcából egyetlen autójukkal jelentek meg a szerencsétlenség színhelyén.
Az átkelési forgalmat lebonyolító propellerek ugyancsak résztvesznek a mentési munkálatban.

H. J.

Gerő miniszter a hídnál

A közlekedésügyi minisztériumot a Kis Ujság a közlés vétele után azonnal felhívta és jelentette az eseményt. Gerő miniszter a minisztérium összes hídszakértőivel azonnal autóba ült és kisietett a hídhoz, hogy a már folyamatban levő mentési munkálatokat ellenőrizze.


Buda elszakad Pesttől

A jégzajlás következtében leállították a komp- és a MEFTER propellerjáratot. A Petőfi-híd bontási munkálatait már tegnap megkezdték. A pontonok több mint a felét már bevonták. Ebben a pillanatban egyedül a Ferenc József-híd bonyolítja le a forgalmat, itt a pontonok jégtörőkkel vannak felszerelve. Ezenkívül a munkások szigonnyal törik szét a pontonok oldalához fagyott hatalmas jégtáblákat. Az a kérdés, hogy meddig tudnak megbirkózni a mindig erősebb jéghegyekkel.

Az 5-ös autóbusz tegnapelőtt, amikor 600 pengőről 2500 pengőre emelték fel a viteldíjat, ismét a Ferenc József hídon közlekedett, tegnap este azonban megváltoztatta az útirányt. A Széll Kálmán-tértől a Gellért-térig, majd a Vámház-tértől a Deák-térig robogtak az autóbuszok.

A jelentések szerint a jégveszély pénteken és szombaton lesz a legnagyobb. Miután pedig a Kossuth-híd megnyitása – a kereskedelmi minisztérium illetékes osztályától nyert felvilágosítás alapján – egyelőre bizonytalan, jóllehet a hídépítési munka teljes gőzzel folyik, könnyen lehetséges, hogy Buda egy-két hétre elszakad Pesttől.

A városházán megtették a szükséges intézkedéseket arra az esetre, ha a jégzajlás erősbödése következtében a budai és pesti oldal között az összeköttetés megszakadna. Kővágó József polgármester rendelkezése alapján a budai elöljáróságok, tűzoltóságok és mentők részletes utasításokat kaptak, hogy Buda és Pest kényszerű elkülönülése esetében szakadatlanul végezhessék feladatukat. A budai oldal erre az időre önálló hatáskörben működő vezetőtől kapott Némethy Károly rangidős tanácsnok személyében, aki Kővágó polgármester nevében fog a szükséghez képest intézkedni.

Az összeköttetés megszakadásának tartamára Némethy Károly, Buda „téli polgármestere”, lesz a központi irányítója a budai közigazgatásnak.