A Pannónia Evezős Klub

A Pannonia Evezős Club f. hó 11-én tartotta meg IV. év rendes közgyűlés Károlyi Mihály gróf elnöklete alatt. A beterjesztett 1903. évi jelentés, mely izléses nyomdai kiállításban az egyesület bajnokevezősének Mannó Miltiadesnek és a győztes nyolcas csapatának fényképével jelent meg, eredményekben gazdag működésről számolt be.

A Pannonia rövid fennállása alatt a magyar evezős sport vezérévé küzdötte fel magát. A legelőkellőbb hazai versenyekben veretlen marad, a bécsi versenyekről diadallal tér vissza. Legfontosabb eseménye azonban az elmult évnek Mannó angliai szereplése.

Mannó-t, mint annak idején megírtuk, egylete ritka áldozatkészséggel benevezte a Henley- és még három más regattába. Az elsőben nem indulhatott ugyan, de egyéb szereplése dicsőséget hozott egyletének és a magyar evezős sportnak. A versenyzésben balszerencse üldözte, előbb egy neki rontott otromba matróz töri össze verseny-hajóját, akkor mikor már biztos győztesként diadalmasan tör elsőnek a cél felé, később pedig vérmérgezés előtünetei között betegen startol s ágyba is dől. A világ legelső sportforumai a legnagyobb elismeréssel emlékeztek meg tudásáról és a magyar evezős sportról.

A  klub összes győzelmeinek száma 49. A mult évben összesen 14 győzelmet aratott; 7 győzelemmel tehát kevesebbet mint 1902-ben. Ennek oka nem vereségekben, hanem abban rejlik, hogy egyrészt az idén a szegedi regattát nem írták ki, másrészt pedig angliai szereplése miatt nem védte meg Mannó a cseh bajnokságot. Véglegesen megnyerte a klub gróf Károlyi Mihály vándordíját, valamint Bécsben Silberer Viktor vándordíját.

Fényes erőpróbája volt a klubnak a háziversenye, amelyen öt nyolcas csapatot indított.  Szinte páratlan rekordot ért el az egylet a túrázásban is; 88 tagja 4996 indulással összesen 58, 649 km.-t tett meg; oly számok ezek, amelyekhez fogható nem igen akad.

A  klub vezetése körül elévülhetetlen érdemeket szerzett magának Károlyi Mihály gr. elnök, kit a közgyűlés Andrássy Sándor gróffal egyetemben tiszteletbeli taggá választott.