Az elföldelés után a föld még órákon át mozgott

A borzalmak filmje a nürnbergi tárgyaláson

Halomba hányt emberi fejek…
A lwowi felnégyelés
Erkélyakasztófák az utcák során….

A nürnbergi per hétfő délutáni tárgyalásán Szmirnov ezredes folytatta a németek vérengzésének felsorolását. Rigában a város belső részének egyik házában a németek több mint kétezer gyermeket öltek meg, miután elszakították őket szüleiktől.

Breszk-Litovszk közelében egy csecsemőotthonban a nácik méreggel megöltek ötvenhat gyereket, az igazgatónőt pedig agyonlőtték, mert vonakodott megmérgezni a beteg gyerekeket.

A lwowi táborban gyermekeket elevenen felnégyeltek, másokat úgy öltek meg, hogy fejüket földhözverték vagy puskatussal ütötték agyon őket. Szebasztopolban különleges bárkákkal háromezer embert fullasztottak a tengerbe, asszonyokat és gyerekeket is.

A hallgatóság körében különösen nagy szörnyűséggel hallgatták a szovjet ügyész előadását, amikor arról beszélt, hogy az emberek százait géppuskázták le s azután válogatás nélkül közös sírgödörbe dobálták a halottakat, sebesülteket, sőt az életbenmaradtakat is, úgyhogy az elföldelés után a föld még órákon át mozgott, amíg az elevenen eltemetettek lassú kínhalállal kiszenvedtek.

Auschwitzban a hitleristák gyermekeket kényszerítettek erejüket meghaladó, kimerítő munkák elvégzésére, azután halálrakínozták őket. Amikor a tábort felszabadították, száznyolcvan gyermeket találtak ott, köztük ötvenkettőt, aki nyolc évnél fiatalabb volt. Csaknem valamennyien tüdővészben szenvedtek. A szláv faj elleni gyűlöletükben a nácik leírhatatlan eszközökkel méhmagzatokat is megöltek.

A tárgyalóterem elsötétítési nehézségeit hétfőn reggel leküzdötték, úgyhogy a hallgatóság láthatta azoknak a felvételeknek bemutatását, amelyeket a különféle szörnyűségekről a németek készítettek.

A képeken láthatók voltak jelenetek, amikor a gyilkosok áldozatának halántékára szorítják a pisztolyt, más képeken halomba hányt emberfejek voltak láthatók, az áldozatok szenvedéseitől eltorzult szájjal.

Voltak felvételek, amelyeken egész utcák erkélyeit a helység lakosainak felakasztására használták fel, hullaházak voltak láthatók félig tele holttestekkel, polgári foglyok, amint lábuknál és karjuknál fogva holttesteket vonszolnak már megtelt sírgödrök felé.