A Toldi MSE tusaránnyal nyerte a kardcsapatbajnokságot

A Barátság SE Eötvös-utcai vívótermében nagyszámú közönség előtt bonyolították le pénteken Magyarország 1946. évi kardcsapatbajnokságát. A rajtra a Szegedi AC csapata is befutott és így 12 egyesület versenyzői álltak fel a selejtezésre.

Nagy küzdelem után az FTC, a BSE, a VAC és a Szegedi AC kiesett a további küzdelemtől és így a II. osztályba került. A szegediek csak nagy küzdelemben, 9:7 arányban szenvedtek vereséget a Postás SE-től.

A kétcsoportos középdöntő I. csoportjából a Barátság SE és a KaSE, a II. csoportból a MAFC és a BRE került a négyes döntőbe. A MAFC, a Postás SE, a BRE és a Gamma TE elvérzett.
A döntőben a következő eredmények születtek.
Barátság – BEAC 14:0, Barátság – KaSE 9:3, Toldi MSE – KaSE 10:6, Toldi MSE BEAC 9:1.

A döntő mérkőzésre, nagy izgalmak közepette a Barátság és a Toldi állt ki. A két csapat összeállítása a következő volt:
Barátság: Pesthy, Rajcsányi, Erdélyi, Kárpáti.
Toldi: Berczelly, Gerevich, Németh, Papp.

Az egyes asszók eredménye:
Pesthy – Papp 5:4, Berczelly – Rajcsányi 5:4, Németh – Erdélyi 5:2, Gerevich – Kárpáti 5:3, Erdélyi – Papp 5:2, Rajcsányi – Gerevich 5:2. Németh – Pesthy 5:2, Papp – Kárpáti 5:4, Gerevich – Erdélyi 5:3, Rajcsányi – Németh 5:4, Pesthy – Bercelly 5:2 Kárpáthy – Németh 5:2.

A 12. asszó levívása után 6:6-ra állt a mérkőzés. Ezután Bercelly 5:1-re verte Erdélyit, Rajcsányi egyenlíthetett volna Papp ellen, de könnyelműen vívott. 3:5 arányban elvesztette a mérkőzést, 8:6 a Toldi javára. Azután a Toldi már biztos győztesnek látszott, de Pesthy, nagy meglepetésre 5:1 arányban legyőzte az eddig jól küzdő Gerevichet s így egyszeriben nyílt lett a verseny.

Gyors tusarány-számítgatások után 5:0-ra veri Berczellyt, akkor teljes holtverseny alakul ki a két egyesület között. Kárpáti remekül vívott, győzött is, de csak 5:3 arányban és így 8:8 után a Toldi jobb csapat tusaránnyal megnyerte a bajnokságot.

A harmadik helyért a KaSE és a BEAC csapata a jövő hét egyik napján vívja le a mérkőzést.