Lázár altábornagy vallomása az ifjú Horthy elleni merényletről

Sohasem látott tömegek lepték el ma a Zenakadémia környékét. Már jóval nyolc óra előtt hosszú emberkígyó várakozott a bebocsátásra.

Félkilenc órakor megszólaltak a csengők: bevonult a Népbíróság Jankó Péter elnök vezetésével. A közönség körében nagy az izgalom, amikor magas, sötétruhába öltözött férfi áll a Népbíróság elé: Lázár Károly altábornagy.

Lázár altábornagy, a legnagyobb meglepetésre kijelenti, hogy már október 14-én, a nyilaspuccs előestéjén, minden előkészületet megtettek a Vár védelmére. Az elnök kérdéseire előadja, hogy október 14-én már tudták, hogy a németek és a nyilasok részéről puccs készül, ezért helyőrségeket rendeltek fel a Várba, azokat különböző helyekre elosztották, egy zászlóaljat a Nádor-laktanyába helyeztek el, más csapattestek a Várba kaptak elhelyezést, nehéz páncéltörőket állítottak fel, egy üteg aknavetőt, gránátvetőket és géppuskázókat. A testőröket is riadókészültségbe állították. A Hűvösvölgyben, a katonai akadémia épületében ugyancsak katonaságot helyeztek el.

- Október 15-én – folytatta Lázár Károly altábornagy rendkívül érdekes vallomását – ifjabb Horthy Miklós azzal jött hozzám, hogy bocsássak rendelkezésére olyan autót, amelyet a nyilasok nem ismernek fel, mert a Belvárosba kell mennie. Kívánságának nyomban eleget tettem, érdeklődésemre azonban nem kaptam választ, hogy mi célból veszi igénybe azt. Mindenesetre testőröket adtam melléje, mert állandóan tartani kellett a nyilasok merényletétől. Ifj. Horthy közölte velem azt, hogy útja rövid lesz, nemsokára visszatér.

- Féltíz tájban robbanást hallottam, majd utána lövöldözést. Telefonérdeklődésemre nem kaptam kielégítő választ. Néhány perccel azután egy sebesült testőr jött hozzám, aki jelentette, hogy a nyilasok, német katonák és sárgacsillagos civilek megtámadták ifj. Horthy Miklóst, lövöldözés keletkezett. Többről nem tud.

A tárgyalóterem hallgatósága felhördüléssel fogadta ezt az eddig nem ismert tényt, amely rávilágít a Gestapo üzelmeire, hogy sárgacsillagot viselő egyénekkel készítették elő a merényletet. Természetesen azok a sárgacsillagosak az ő embereikből kerültek ki. Lázár Károly volt testőrparancsnok az elnök kérdésére elmondja, hogy október 14-től kezdődően természetszerűen fenn volt a Várban. Ugyanakkor ott tartózkodott Vattay és Aggteleky altábornagy, valamint Farkas Ferenc tábornok.
- Mit mondott Vattay?
- Közölte velem, hogy másnap közéteszik a fegyverszüneti proklamációt. Kiosztotta a szerepeket. Ő összpontosította az egész testőrséget a Várban, a palotában és részben a Nádor-laktanyában.

Ezután október 15-ről vall a tanu.
- Október 15-én délután felhívott Pestről Latorczay ezredes, akit mi hozattunk Pestre, hogy készen legyen. Érdeklődött, hogy mi az újabb helyzet, mérvadó-e az eskü. Latorczay kijelentette, hogy ő esküjéhez ragaszkodik. Meg is ölték.
- Ki ölte meg?
- Az I.pótezred parancsnokságának intézkedésére megrohanták a laktanyát, s Latorczay ezredes három lövéstől holtan rogyott össze.
A tárgyalás nagy izgalmak közben tovább tart.