Az SS rémtette

Az SS számos rémtette közül egyre véletlenül derült most fény, egy olyanra, amelyet ez a „dicső alakulat magyarok ellen – akik pedig még zsidók sem voltak, - követett el. Bécsi tudósítónknál a napokban megjelent Fritz Stark, egy bécsi menhely vezetője és a következőket adta elő:

- Az általam vezetett menhelyen a háború folyamán számos magyar fordult meg, így többek közt a következők: Horváth Jenő, banktisztviselő, született Kaposszekcsőn 1912. szeptember 12, dr. Tóth Béla, jogász született 1910. július 25-én Devecseren, dr. Antal Ferenc, jogász, született 1911. május 8-án Füzesabonyban dr. Weslely Géza, jogász, született 1909. október 25-én Budapesten, dr. Melegh Antal, jogász, születettt 1912. január 19-én Egerbősön, dr. Szató Jenő, jogász, született 1911. augusztus 11-én, Székesfehérvárott. Bossány Kálmán, banktisztviselő született 1914 augusztus 2-án Cegléden, Szilágyi Béla banktisztviselő, született 1914 február 14-én, Nagyváradon, Vaskó Bertalan, banktisztviselő, született 1911. április 30-án, Bodrogkeresztúron és Derby Gyula, tanító, született Réten, 1912. február 23-án.

Az említettek favágómunkára jelentkeztek és kijelölt helyükre, Neulengbach környékére mentek. A nálunk lakó Schostaritzné és leánya a fiatalemberekkel ment, hogy majd ottani háztartásukat ellátják: közben megtörtént Ausztria felszabadítása és itt Bécsben semmit sem hallottunk a társaság felől. Május 5-én aztán nálam Schostaritzné és a következőket adta könnyek közt elő:
- Húsvét hétfőjén megjelentek Neulengbach melletti munkahelyükön az SS-katonák, akik mind a tizenegy magyar fiatalembert, minden előzetes kihallgatás nélkül agyonlőtték. Rövidre rá megjelent a völgyben egy nagyobb magyar katonai alakulat, pihenőt és ebédszünetet tartottak. Ezt az időt használták ki az SS-katonák, hogy a környező magaslatokról, az egész alakulatot legépfegyverezték. A tizenegy szerencsétlen magyar fiatalembert a lövészárkokban eltemettük és sírjukat kövekkel megjelöltük, úgyhogy az bármikor megtalálható.

Eddig tart a bécsi menhelyvezető előadása. Nem elég mindaz a felesleges magyar vér, ami a náci érdekekért folyt, de a végén odáig vetemedtek ezek a bitangok, hogy ártatlan magyar embereket egyszerűen lemészároltak. És akadtak, akik az ország jövőjét ezeknek a szörnyeknek a kezébe letették!