A birkózósport Angliában

A birkózósport Angliában az utóbbi időben bámulatos népszerűségre tett szert. Míg azelőtt a nagyközönség alig érdeklődött iránta, addig a Hanckenschmidt – Madrali mérkőzés óta óriási az érdeklődés e sport iránt s nemcsak e sportban nyújtotta élvezetért szeretik, hanem a tornatermekben s a mesterek iskoláiban egész sereg sportférfiú gyakorolja azt.

Ki is használják ezt a körülményt a kisebb-nagyobb városok mulatóinak igazgatói s egyre-másra szerződtetik a legnagyobb birkózókat, akik persze a plakátok szerint mind „kitűnő bajnokok”.

Így legutóbb a leedsi Enyne Palace igazgatósága rendezett egy birkózóversenyt, amelyen nem egy kiváló birkózó vett részt. A középsulyúak versenyében az angol Matt Steadman lett a győztes a franczia Ch. Poirée fölött, míg a nehézsulyúak versenyét Pons, a híres franczia birkózó nyerte meg az ugyancsak franczi Raoul le Boucher ellen. Pons győzelme annál szebb, mert az említetteken kívül még oly kiváló birkózók vettek részt a versenyen, mint Le Beaucairois, Antonititsch, Weber, Hytzler, Anglio (néger), Dickmann, stb.

Mikor most Pons újabb győzelméről értesülünk s mikor nálunk is egyre nagyobb az érdeklődés a birkózás iránt, nem lesz érdektelen, ha egyet-mást elmondunk a kitűnő francziáról, annyival is inkább, mert alakra és technikára nézve bátran sorolhatjuk Hackenschmidt és Madrali mellé.

Pons Pál 1864-ben született Sorguesban. Méretei a következők: 194 cm. magas, mellkasának körmérete 129.5 cm., bicepséé 43.5 cm., súlya 112.5 kg. Ha összehasonlítjuk méreteit Hackenschmidtnek és Madralinak 6-ik számában közölt méreteivel, azt vehetjük észre, hogy azoknál nagyobb és súlyosabb.

Mint birkózó 1888-ban szerepelt először. Egy ízben Pietroval, a birkózók királyával mérkőzött, ki rögtön felismerte benne jövő emberét. 1894-ben legyőzte az addig veretlen Tom Cannont. Ettől kezdve három éven át senki sem mert Ponssal szembeszállni, aki a 151 kg. nehéz Nourlaht is, kit legyőzhetetlennek tartottak, könnyen földhöz vágta.

1897-ben Oroszországban aratta sorra diadalait; ekkor mérkőzött Pyttasinszkyvel is. A következő évben rendezték Párisban az első világbajnokságot, melyet Pons meg is nyert Pyttasinszkyvel szemben.

1901-ben a bécsi világbajnoksági versenyen találkozott először Hackenschmidttel s tőle ki is kapott. Azóta vereséget nem szenvedett. Legutóbbi nagyobb diadalát ez év elején aratta, mikor a Folies Bergére „arany övét” megnyerte. Mint hírlik, nem sokára újra találkozni fog Hackenschmidttel. Címképünk őt ábrázolja.