Elfogták Galambos Jenőt, Berend Miklós dr. főorvos gyilkosát

Több mint egyévi hajsza után rendőrkézre került Galambos Jenő, a Rókus-kórház nyilas üzemi tanácsának elnöke, Berend Miklós dr. főorvos kegyetlen gyilkosa.

A miskolci politikai rendőrség csütörtökön táviratilag értesítette a politikai rendészeti osztályt, hogy ott sikerült elfogni Galambos Jenő nyilas tömeggyilkost. Galambost a detektívek ma reggel Budapestre hozták s az Andrássy-út 60-ba nyomban megkezdték kihallgatását.

Galambost Vajna Gábor és Kovarcz Emíl nevezte ki a VIII. kerületi egészségügyi intézmények élére. A jóformán írástudatlan nyilas vezető élet és halál ura lett a Rókus- és Magdolna-kórházban. Amint átvette hivatalát, nyomban megkezdte a baloldali elemek „kinyírását”, pártszolgálatosaival elhurcoltatta szerencsétlen áldozatait, akik között volt a kiváló fiatal tudós, dr. Berend Miklós sebészfőorvos.

Berend kórházi lakásába a hajnali órákban törtek be és feleségével együtt hurcolták el. A főorvost a legkegyetlenebbül megkínozták, majd megölték. Feleségének csodával határos módon sikerült megmenekülnie.

Kihallgatása során megdöbbentő adatok tárultak a rendőrtisztviselők elé. Kiderült, hogy Galambos rendezte a Népszínház-utcai vérfürdőt. Pártszolgálatosait utasította, hogy csempésszenek a Népszínház-utca 31. számú házba fegyveket és azzal az ürüggyel, hogy a házból rálőttek a nyilasokra, ráuszította az SS-pribékeket a ház lakóira.

Galambos lerendelte a ház lakóit az udvarra és közel kétszáz ártatlan embert lövetett agyon. A gyilkolásokban ő maga járt elől, mint kivégzőosztagparancsnok. A dunaparti kivégzésekben is vezetőszerepet játszott. Bűnlajtsromát most állítják össze.