Ma reggel felakasztották a nyilasok igazságügyminiszterét

A vér és gyalázat uralma főpecsétőrének sorsa beteljesedett. Annak a kormánynak igazságügyminiszterét, amely könnybe és gyászba borította az országot, ma reggel a Markó-utcai fogház Koháry-utcai kisudvarán kivégezték.

Már a kora reggeli órákban, jóval a kitűzött időpont előtt óriási tömegek gyülekeztek a bejáratoknál. A rendőrkordon félnyolc órakkor állt fel a C-alakú udvaron, amikor megnyíltak a kapuszárnyak, a legnagyobb nehézségek árán sikerült a rendet fenntartani. A rendőrség két szakasza vonult fel Hamza Béla rendőralezredes vezetésével. Nyolc órakor vonult le a Népbíróság Rejtő Jenő dr. tanácselnök vezetésével, Apor György népügyész társaságában. Ekkorra már megjelentek a hatósági közegek: Temesváry György fogházorvos, továbbá a kerületi előljáróság kiküldött tisztviselői. Igen sok amerikai és orosz tiszt volt a nézőközönség soraiban. Az amerikai lapok fotoriporterei több felvételt készítettek.

Nyolc óra 25 perckor mozgolódás támadt: hozták Budinszky Lászlót, akin zöld vászon munkaruha volt, papucs a lábán. Reggelfelé papot kért. Utolsó kívánságaként bejelentette, hogy át kíván térni az evangélikus hitről a katolikus vallásra. Kívánságát teljesítették, római katolikus lelkész jelent meg a siralomházban. Budinszky nyilatkozatot írt alá, amely szerint mint római katolikus kíván meghalni.

Amikor az áttérés megtörtént, még egy kívánságát terjesztette elő a halálraítélt: tollat és tintát kívánt: ezt is teljesítették. A legnagyobb meglepetésre reggel 6 órakor megírta újrafelvételi kérelmét, amelyet átadott nővérének, hogy azt juttassa el illetékes helyre.
Nyolc óra 25 perckor kihirdették előtte a halálos ítéletet. A következő pillanatban a bakók megkötözték, az akasztófa alé vitték és végrehajtották rajta a megérdemelt büntetést.
A tömeg óriási tüntetésbe fogott:
- Hozzák Szálasit, Rajnisst, Bakyt! Éljen a demokrácia!
Budinszky hulláját leemelték az akasztófáról és ezzel a második nyilas miniszter is elnyerte földi büntetését.

Rajniss kivégzése, mint erről a Kis Ujság munkatársa értesült, azért késik, mert egy rendkívül fontos ügyben fogják kihallgatni a Magyarországról elhurcolt javakkal, aranyakkal kapcsolatban.