Jónásék megúszták

Amikor az ostrom elviharzott, az Állatkertnek csak tizennégy lakója élte át az ostrom napjait. A többi elpusztult vagy megették az éhező pestiek. Megették a szarvasokat, a kecskeféléket, a dámvadakat, hátizsákszámra hordták el a hazai és exotikus szárnyasokat és amikor a zsiráfok háza telitalálatot kapott, akkor még a zsiráfsülttől sem idegenkedtek a bunkerek kiéhezett lakói.

A tigrisek és oroszlánok egymást marcangolták szét, amikor a bombák pusztító hatása folytán elpusztultak a ketrecek válaszfalai, a még megmaradt nagyobb vadakkal pedig végzett az utolsó napok golyózápora, a hideg és az éhség. Szegény öreg Sziámot telitalálat érte, a majmok megfagytak….

Ma már a kertben 120 állat él, egy elefánt, három majom, egy láma, két teve, kisebb hazai állatok - és az Állatkert régi sztárjai, a csodálatosképpen megmenekült öt viziló. Vasárnaponként sokan keresik fel a szép kert hűs útjait, de hétköznap szomorú hely az Állatkert, kihalt, csak a vízilovak „uszodája” előtti téren hancúrozik pár gyerek a homokban. Az ápolt, tiszta utakon alig látni embert. A ketrecek üresek, a kifutók elhagyottak, tele gazzal.

Nehéz lesz Állatkertünket megint régi magas nívójára emelni már csak azért is, mert az exotikus állatok ára nagyon magas. Egy strucc 3500 svájci frankba kerül, egy óriáskígyó 3000 és egy zebra 4000 frank, tigrisek, oroszlánok, exotikus hüllők, fókák, jegesmedvék még sokkal drágábbak. Szerencsére az Állatkertnek kitűnő csereanyaga is van - a vízilovak.

Az ötből kettő az Állatkertben született két kis borjút, amelyek ára 8-10 ezer frankra tehető, hamarosan elcserélik más exotikus állatokra. Addig is hazai vadak és háziállatok beszerzésén fáradozik az Állatkert igazgatósága. A földművelésügyi minisztérium és annak vadászszakosztálya mindent megtesz, hogy az elhagyott ketrecek egy része újból benépesüljön.

R. L.