Neonfény a munkatermekben

Angliában már a háború előtt is voltak különleges munkásvédelmi intézkedések. A háború után még hatalmasabb fejlődés következett. Az angol munkáskormány egész sereg olyan egészségvédelmi intézkedést léptetett életbe, amely az angol munkásnak a gyárakban, műhelyekben eltöltött idejét kényelmesebbé, egészségesebbé akarja tenni. Londonban egy külön intézmény, a munkahygiéniai intézet foglalkozik az új módszerekkel. Az intézet vezetősége a legkitűnőbb angol tudósokat foglalkoztatja, akik tudományos alapokon vizsgálják mindazokat az intézkedéseket és új találmányokat, amelyek nemcsak a munkást védik, hanem munkabíróképességét is meghosszabbítják s ezáltal a termelés fokozását is elősegítik.

Az ipari államokban általában sok probléma merült fel az ipari világítás alkalmazásával kapcsolatban. A háború alatt, amikor a gyárak felfokozott munkatempója a legnagyobb teljesítményt követelte a munkásoktól, kiderült, hogy a világításnak igen fontos szerepe van. A fontos technikai munkát végző munkások egész sora szenvedett állandó szemfájásban, kimerültségből származó fejfájásban a helytelen világítás miatt. A világítási kísérletek során a háború végén eljutottak egy olyan eljáráshoz, amely ezeket az állandó panaszokat megszünteti. Ez az eljárás egy teljesen újrendszerű neon-fény világítás. Az új neon világítócsövek szabályozható mennyiségű, csaknem teljesen árnyékmentes fényt szolgáltatnak. Az új neoncsövek az eddigi 50 wattal szemben egy 100 wattos, fémszálas izzó fényerejét szolgáltatják.

Hogy az új neon-csövekkel tisztába jöjjünk, először nem árt, ha kissé közelebbről ismerkedünk meg a neon-világítás alapelveivel. Mi a neon-fény? Egyes vegyi anyagok olyan tulajdonságainak kihasználása, hogy ibolyántúli sugarak behatására izzásba jönnek. A poralakú anyagokat üvegcsövekbe töltik. A pépformájú anyag bevonja a cső belső falát. A felesleget kifolyatják. A neonfény színe a vegyi anyagok összetételétől függ. A csöveket aztán argongázzal és higanygőzzel megtöltik s ezen keresztül elektromos áramot vezetnek. Az ibolyántúli sugárzás az argon-gáz felbomlásának, kisülésének vagy a higany-gőz ilyen viselkedésének eredménye.

Az újrendszerű árnyéknélküli neon-világítócsőtestekkel az elmult hat hónap alatt több mint ezer gyárat és a kisebb műhelyek tizezreit szerelték fel Angliában. A neoncsövek legtöbbször a mennyezetre kerülnek s felfelé világítanak, mert alattuk zománcozott, rendszerint oliva-zöldre festett fémlap van. Ez a fémlap is segít a fény egyenletes elosztásában. A fényt lehet gyengíteni, erősíteni. Erre szolgálnak a legújabb elektromos kapcsolószerkezetek, amelyekbe az emberi szem retinájához hasonló, páratlanul finom mechanikus gépezet van építve.

Kiszámították, hogy bizonyos munkáknál a szemnek eleinte gyengébb, majd élesebb fényre van szüksége, mert hiszen a munka a szemet fárasztja. A fény tehát annak arányában erősödik, ahogy a szemnek a fényforrásra szüksége van. Az új neon-világítás nagyszerűen bevált. Kiderült, hogy az ilyen módon megvilágított munkatermekben sokkal jobb a termelés, mint a régirendszerű világítás mellett dolgozó munkásoknál.