Hogyan halt meg Kerékjártó professzor, a világ legjobb matematikusa

Családja eltemettetni sem tudja…

Tegnap Mátraházán 50 éves korában meghalt dr. Kerékjártó Béla műegyetemi tanár, a világ egyik legkiválóbb matematikusa, ebben a tudományban Fejér Lipótnak, a nagyszerű magyar tudósnak utóda és örököse.

Kerékjártó műegyetemi professzor volt, aki az ostrom alatt a legsúlyosabb nélkülözéseken ment át, családjával együtt. Élelemhez nem tudott jutni, mire súlyos tüdőbaj támadta meg szervezetét és a felszabadulás után már nem sikerült őt az orvosi tudománynak megmenteni.

Kerékjártó a Magyar-Francia Társaságnak volt az elnöke. Ő tudott a legjobban franciául Magyarországon. A Magyar Tudományos Akadémia 1944-ben kiadta „A geometria alapjai” című kétkötetes munkáját. Ezt a művet ma már az egész világon ismerik.

Halálát az egész magyar tudományos világon kívül felesége, fia és egy súlyosan beteg fiatal leánya gyászolják. Tekintve, hogy a család a temetési költségekről sem tud gondoskodni, Kerékjártó professzort a Természettudományi Akadémia fogja eltemettetni.

Az elhunyt professzor Szent-Györgyi Albertnek igen jó barátja volt, aki sajnos hiába küldte hozzá orvoskollégáit, már késő volt.