Miért marad istálló a „Hunnia” műterme?

A Pasaréti-úton, a „Hunnia”-filmgyár épületében még mindig katonalovak ropogtatják a szénát, ahelyett, hogy a Jupiter-lámpák fénye szikrázna és hozzálátnának végre a magyar filmgyártáshoz. A „Hunnia”-műtermét és egész telepét annakidején a honvédelmi minisztérium vette birtokába és azóta istálló lett belőle.

 

Tombor miniszter annakidején több ízben megígérte, hogy kitelepíti a műteremből a lovakat, elődje ígéretéhez készségesen csatlakozott a jelenlegi miniszter, Bartha Albert is, a miniszteri akarat beleütközik egy halhatatlan és félelmetes hatalom „passzív” rezisztenciájába: a mindenféle rendszerben virágzó és megmozdíthatatlan bürokrácia ügydarab zsilipjein keresztül nem tud előbbre jutni az ügy! Különös érdekessége az Életnek, hogy a „Hunnia” moziengedélyt kapott a saját gyártelepére és ennek a mozinak a jövedelméből akarná megindítani a filmgyárat.

 

A szomszédos Bólyai Műszaki Akadémián már működik egy mozi, amelynek a tulajdonosa Zsín Antal főhadnagy – a „Hunniá”-ba betelepített egyik osztag parancsnoka. Zsin egy évvel ezelőtt ajánlatot tett a „Hunniá”-nak arra, hogy szeretné kibérelni a Passaréti-úti műtermet mozi céljaira. Az ajánlatot a „Hunnia” visszautasította, mert ő maga akar mozit csinálni a saját műtermébe. Azóta lovak foglalták el a műtermet és ott is maradnak, míg a szomszédban virágzik Zsin Antal főhadnagy mozija. Talán a filmgyártás megindulásáért felelős közoktatásügyi minisztériumnak is volna szava ehhez az ügyhöz!