Veesenmayer és Winckelmann sötét szerepe tisztázódik a politikai rendőrségen

A politikai rendészeti osztályon most folyik Edmund Veesenmayer volt német ügyvivő és Otto Winckelmann SS-tábornok kihallgatása. Ennek során megállapították, hogy Winckelmann SS-tábornok volt az, akinek követelésére a „Harc” című uszító lap megindult.

A bizonyítékok szerint, melyeket a politikai rendészeti osztály Winckelmann elé tár, szoros kapcsolatban voltak a német SD-alakulatok Hain Péterékkel. Ugyancsak tisztázták Winckelmann szerepét a Hunyadi-alakulat felállítása körül is, amely az ő kezdeményezésére alakult meg.

De Winckelmann nemcsak katonai vonalon „dolgozott” Magyarországon, hanem gazdasági vonalon is. Az SD-alakulatok számára magyar birtokokat foglaltatott le, valamint német propagandairatok kiadása céljából lefoglaltatta a Globus-nyomdavállalatot is. 22 zsidó könyvüzletet Winckelmann utasítására fosztották ki az SS-legényeket. Hogy az elszállított könyvekkel mi lett, ezt eddig nem tudták megállapítani.

Veesenmayer kihallgatása során kijelentette, hogy Rátz Jenő miniszterelnökhelyettest annakidején az ő személyes közbelépésére mondatták le, mivel a nemzeti szocialista érdekekkel ellenkező irányú beszédet mondott. Otto Winckelmann és Edmund Vessenmayer kihallgatását a politikai rendészeti osztályon tovább folytatják.