Ki az a Pressburger Imre, akinek filmbemutatóján az angol király is megjelent?

Az angol lapok oldalakon keresztül írnak most a „Malter of Life and Death” című filmről, amelyet először ért az a megtiszteltetés, hogy a király jelenlétében mutatták be. A „Royal Performance”, a „királyi filmbemutató” után – maga György, angol király is nyilatkozott a filmről!
És ennek a filmnek a szerzője – magyar ember: Pressburger Imrének hívják! Ki ez a Pressburger Imre? A magyar filmszakmában alig ismerték. A Reggel végre talált valakit, aki tudhat egyet-mást ennek a világsikernek hőséről: elmentünk Donáth Ágihoz, az egykori ismert színésznőhöz, aki évekkel ezelőtt - a felesége volt Pressburger Imrének!

Ő maga is nemrég tért haza Amerikából, szülei látogatására.
- Mit tud a volt férje karrierjéről? – kérdezzük.
Tiltakozóan emeli fel a kezét.
- Jaj,.. én… semmit sem tudok!... Kérem, az én uram Anderson, los-angelesi mérnök… Pressburger Imréről semmit, de semmit sem tudok!
Olyan hevesen tiltakozik, hogy kénytelenek vagyunk mi informálni mit tudunk mi Pressburger Imréről!

Filmje korszakalkotó újítás! Ő a társszerzője és az egyik rendezője! A tengerbe zuhant ejtőernyős pilóta súlyos műtéten esik át és az egész film tulajdonképpen a lázálmokkal viaskodó nagybeteg ágyánál történik, élet és halál mesgyéjén. Álom és valóság, láz és realitás fonódik össze benne. Az újítás az, hogy ami élet és valóság, azt színes képekben látjuk, ami lázálom és képzelődés, azt feketében és fehérben. Az angol lapok szerint nemcsak a rendezés teljesen újszerű, hanem a fényképezés módja is. Itt a fényképezés ékesszólásával fejeznek ki olyan mély, költői tartalmat, amelyet a játék és a szó nem tudna kifejezni.
Mrs. Anderson, született Donáth Ági kevés érdeklődéssel hallgatja beszámolónkat. És mi újra megkérdezzük:

- Önnek mégis ismernie kellett, hiszen – bocsásson meg! – férje volt…
- Hát….ismerem, ismerem…. de – semmit sem tudok róla!
- Hol forgat most Pressburger Imre?
- A Kordánál! És írt még valamit: …de… nem is tudom, hogy mit…. El akarom felejteni! Két-három filmje ment Angliában és Amerikában. Különben most Londonban él, felesége gyönyörű angol nő és két nagyon édes kis gyermeke is van.
Szóval mégis tud róla egyet-mást.
- Nem is hallott semmit arról, milyen óriási a sikere volt férje filmjének?
A kerek arcocskán megint megjeleni a furcsa kis fintor:
- Ó, én nem tudok semmit! De igazán, miért kérdeznek engem? Irhatnak neki levelet..
És villámgyorsan – megadja Pressburger Imre pontos londoni címét!
Udvary Gyöngyvér