Embercsempészbandát leplezett le a rendőrség

Hamis francia papírok segítségével szöktették ki az országból a kivándorlókat

A főkapitányság bűnügyi osztályának detektívjei hetekig tartó nyomozás után egy embercsempész-bandát tettek ártalmatlanná. A társaság tagjai hamis francia papírok segítségével rengeteg olyan embert vittek át a határon túlra, akik a nyomozás adatai szerint személyenként többszáz dollárt fizettek, hogy illegális úton kijuthassanak az országból.

A bűnügy szálai néhány héttel ezelőtti eseményekre nyúlnak vissza. A bécsi gazdasági rendőrség átiratot intézett a főkapitánysághoz, amely szerint az osztrák fővárosban letartóztattak egy feketéző bandát, közöttük egy Lichtenstein Vilmos nevű budapesti nyomdászt, aki kihallgatása során nagyarányú embercsempészésről rántotta le a leplet. A bűnügyi osztály nyomban megindította a nyomozást, megállapította, hogy Lichtenstein megbízásából hamis nyomtatványokat készített és azokat átadta Berwald Móric, 19 éves fiatalembernek. Berwald – aki az embercsempészbanda egyik felhajtója volt – a hamis francia okiratok segítségével transzportokat állított össze és megindult az embercsempészés. Vonatrakomány-számra vitték ki az embereket a határon túlra.

Az a bizonyos „narancshéj”

Berwald valóságos szervezetet épített ki, s a banda egész sereg felhajtót alkalmazott. A legutóbbi szállítmányt, amely 56 főből állott, a magyar határon feltartóztatták, mert a határrendőrök gyanúsnak találták a francia papírokat, Lichtensteinnek azonban – aki kísérője volt a szállítmánynak – sikerült a gyanút eloszlatni. A „szállítmány” eljutott Bécsig. Lichtensteint és társaságát azonban az ottani gazdasági rendőrség lefogta, mert az a gyanú merült fel ellenük, hogy csempészéssel foglalkoznak. Legtöbben azonban igazolni tudták magukat, így a továbbutazás elé nem gördítettek akadályt, Lichtenstein azonban a bécsi rendőrség őrizetébe maradt.

Az eddigi adatok szerint igen sok szállítmánynak sikerült túljutnia a magyar határon. A banda tagjai nem riadtak vissza – ha kellemetlenségük támadt – hogy megvesztegetés árán érjék el céljukat.
A detektívek – akik a legnagyobb titokban folytatták le a nyomozás – számos gyanúsítottat állítottak elő a bűnügyi osztályra. A banda tagjai közül többen beismerővallomást tettek és megdöbbentő adatokat tártak a rendőrtisztviselők elé a nagyarányú embercsempészésről. Kiderült, hogy dollárban százezreket kerestek a lelkiismeretlen emberkufárok.

A letartóztatottak névsora

Eddig a következőket tartóztatta le a rendőrség, mint akikről minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy vezetői, illetve részesei az embercsempészésnek. Berwald Móric lakatossegédet, Szuszovics Sándor magántisztviselőt, Goldfinger Rezsőné varrónőt, Rosenfeld Ella tűzőnőt, Feld Mózes hadirokkantat, Rosenfeld Jolán varrónőt, Izrael József cipészt, Gold Simon segédmunkást és Freimovits Rezső péksegédet. Valamennyiük ellen csalás és okirathamisítás bűntette címén folytatja le a rendőrség az eljárást, egyben felelősségre vonják őket kivándorlásra való csábítás miatt is.

A reggeli órákban a valutaügyészség is bekapcsolódott a nagyarányú embercsempészés bűncselekmény nyomozásába. A valutaügyészség vezetője az iratok áttanulmányozása során megállapította, hogy Berwald és társai igen súlyos valutáris bűncselekményeket is elkövettek.
Az embercsempész-banda ugyanis csak dollárt fogadott el a kivándorlóktól, a valutát pedig vagy kivitték külföldre, vagy pedig zugforgalomban adták el.

Délelőtt folyamán Bécsből értesítés érkezett, hogy Lichtenstein Vilmost átadják a magyar hatóságoknak. Még egy érdekes átirat érkezett a főkapitányság bűnügyi osztályára: az amerikai hatóságok elfogtak egy Mandel nevű magyar állampolgárt, budapesti lakost, aki ugyancsak Lichtensteinnel együtt szervezte a „fekete” kivándorlást.

A detektívek a nagyarányú bűnügyben lankadatlanul folytatják a nyomozást és hamarosan újabb letartóztatások várhatók.