A terézkörúti aljas merénylet szovjet áldozatait a nemzet halottjaiként temetik el

Az egész magyar fővárost lázban tarja az a megdöbbentő és visszataszító merényletsorozat, amely a város szívében zajlott le hétfőn délután. A Teréz-körútnak az Oktogon-tér és az Edison-kávéház közötti szakaszán a legnagyobb közlekedés idején, délután félöt óra tájban ismeretlen irányból lövéseket adtak le. Egy orosz katona nyomban meghalt, több más orosz katona súlyosan megsebesült. Erélyes nyomozás indult az ügyben. A környéket lezárták, a közlekedést leállították és házról-házra, lakásról-lakásra mentek, hogy igazoltassák az embereket. A tettest sikerült megtalálni a Teréz-körút 15-ös számú ház romrészének padlásán.

Az ügy ekkor még titokzatosabbra fordult. A nyomozók megpillantottak egy körülbelül 18 éves fiatalembert, aki görcsösen szorongatott a kezében egy leventepuskát – holtan. Vértócsában feküdt és tőle pár lépésnyire nagy lángokkal égett egy ruhacsomó, amely nyilván a gyilkos ruhája volt. Első pillanatban az volt a feltevésük, hogy a merényletet a tettes nem egyedül követte el. Alkalmasint több társával lopózott a padlásra, ahonnan lövöldözött. Az a valószínű, hogy a padláson talált fiatalember megsebesült, mire társai leütötték, ruháját benzinnel leöntötték és meggyújtották. A politikai rendőrség átkutatta a környező házakat, több személyt, akinek lakásán fegyvert találtak, őrizetbe vettek.

A fasiszta merénylet ügyében Péter Gábor vezérőrnagy a következő nyilatkozatot adta:
- Feltevésem szerint a merénylő egyedül volt, de amikor látta, hogy a rendőrség és az orosz katonaság körülvette a környéket, öngyilkosságot követett el, előtte azonban felgyújtotta ruháit.

A fiú karórája negyedhat órakor állt meg és a politikai rendőrség nyomozói már félhat után 5 perccel megtalálták a holttestet. A törvényszéki bonctani intézetbe vitték. A fiatalemberen rövid nadrág, térdharisnya és sárgacipő volt.

A kedd délelőtt tartott rendkívüli minisztertanácson Szakasits Árpád miniszterelnökhelyettes elnökölt és megemlékezett arról a gyilkosságról, amelyet hétfőn, eddig még ki nem derített merénylők az orosz hadsereg két tagja ellen elkövettek. Szakasits a kormány nevében az aljas gaztettel szemben megvetésének adott kifejezést, egyúttal kifejezte az egész kormány őszinte részvételét és mély sajnálkozását. A minisztertanács megtárgyalta azokat az intézkedéseket, amelyek részben alkalmasak a kellő megtorlásra, részben pedig elejét veszik annak, hogy ilyen gaztettek megismétlődhessenek.

Az egész magyar közvélemény a legmélyebben elítéli azt a fasiszta gonosztettet. Hazaárulók és aljas gyilkosok azok, akik ennek előkészítésében résztvettek és akik ezt a szörnyű tettet – végrehajtották. A hétfői merénylet orosz áldozatait a kormány a nemzet halottjainak tekinti. Két szovjet tiszt halt meg és meghalt tegnap reggel a gyilkosság női áldozata is. Négy szovjet katona fekszik súlyos sebesülten, ezenkívül egy magyar férfi.

Két laptársunk a szemünkre veti, hogy nem írtunk keddi számunkban egyetlen sort sem a hétfő délutáni gyáva orgyilkosságról. Szükségtelen védekeznünk, csupán a tényeket kell leszögeznünk. A tények pedig a következők:
Munkatársunk valóban ott járt a helyszínen és kötelességszerűen összegyűjtötte az eseményekre vonatkozó adatokat. Ezek az adatok nagyrészt az ott hallottak és látottak alapján gyűltek össze, amelyekre vonatkozóan még sokkal kisebb jelentőségű eseményekkel kapcsolatban is szükséges az, hogy az összegyűjtött adatokat hivatalos közlemény adatai támasszák alá. Fokozottabban fennállt a felelősség ebben az ügyen, mert hiszen ez az aljas és gyáva merénylet, amelyet laptársainkkal együtt mi magunk is a legteljesebb mértékben elítélünk, az egész ország rendjét és békéjét igyekezett megzavarni. Szükséges volt tehát, hogy megvárjuk míg az illetékes hatóság hivatalos jelentést ad ki. Ez a hivatalos közlemény azonban csak egynegyed tizenegy órakor jelent meg. Néhány laptársunk vállalkozott arra, hogy hivatalos közlemény nélkül írjon az eseményekről, mi magunk ezt fokozott felelősségünk tudatában nem tartottuk megengedettnek. Amikor a hivatalos közlemény napvilágot látott, megjelentettük azt lapunk vidéki kiadásában.