A bírói ítélet érdekes megállapításai a kunmadarasi perben

Az ország, sőt a külföld állandó érdeklődésével kísért kunmadarasi pogromisták perében – mint tegnap jelentettük – elhangzott az első bírói ítélet. A népbíróság ötös, úgynevezett különtanácsa, amelyet a demokrácia védelméről szóló törvény hívott életre, példásan lesújtott a bűnösökre.

Nagy Károly elnök az óriási peranyag teljes ismeretében vezette a tárgyalást. Az ítélet maga kitűnő jogászi mű, amelyhez Nagy Károly elnök rendkívül érdekes indoklást fűzött. Az indoklás ismertetése közel három órát vett igénybe. A népbíróság különtanácsa a kunmadarasi perben kitért nemcsak a vádlottak szerepére, hanem a pogrom után egyes sajtóorgánumokban megjelent tudósításokra, amelyeknek éle a Kisgazda Párt ellen irányult.

A népbíróság szükségesnek tartotta, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkozzék. Szóról-szóra idézzük Nagy Károly szavait:

- A tárgyaláson felvetődött az a kérdés, hogy a halálraítélt Takács Gergely, mint magánember, vagy pedig mint a Kisgazda Párt titkára járt-e el? A népbíróság szükségesnek tartja ezzel a kérdéssel foglalkozni és a rendelkezésre álló nyomozati adatokból, a vádlottak vallomásaiból és a tanúk kihallgatásából megállapítja, hogy Takács mint magánember buzgólkodott. Senki sem állítja – folytatta Nagy Károly elnök - , mert nem is állíthatja azt, hogy a Kisgazda Párt programja az lenne, hogy fasiszta bűnözőket vonjon el a Népbíróság elől.

A koalíciós pártok tagjaiból álló demokratikus Népbíróság állapította meg mindezt, mintegy válaszul a Kisgazda Pártot ért indokolatlan támadásokra.