Miért vették újból őrizetbe Zadravetz Istvánt?

Zadravetz István püspök ügyében a politikai rendőrség – mint hivatalosan közlik – pótnyomozást indított. A pótnyomozás során a politikai osztály olyan bizonyíték birtokába jutott, amelyek vitánfelülivé teszik a NOT által szabadlábra helyezett püspök újbóli őrizetbevételét.

A politikai rendőrség megállapította, hogy Zadravetz Istvánnak nagy szerepe volt a szegedi ellenforradalomban. 1919-ben résztvett a hírhedt antikommunista komité szervezésében. Ez a szervezet volt a szülőanyja magyarországi viszonylatban az antiszemitizmusnak, irredentizmusnak és a hungarista mozgalomnak.

Az ellenforradalom vezetői mindig megemlékeztek Zadravetz István kimagasló érdemeiről, melyek nélkül a mozgalom eredménytelen lett volna. Nagy-Mihály Sándornak, a szegedi ellenforradalomról írott könyvében is találunk szemelvényeket, amelyek Zadravetz háborús bűnösségét igazolják.

Zadravetz örömmel üdvözölte annak idején Szálasiék nyilas uralmát is és a Képes Vasárnap 1944. november 7-iki számában fénykép is bizonyítja, hogy Zadravetz István résztvett Szálasi eskütételén. Ezenkívül jelen volt még a Nemzeti Szövetség egyik ülésén is, ahol Rajniss elnökölt és az ország kiürítését tárgyalták.