Razzia volt ma reggel a deportált zsidók otthonában

Ma reggel félhat órakor rendőri riadóautók érkeztek az Ajtósi Dürer-sor és Hermina-út sarkán levő Erzsébet nőiskola elé. A rendőrök körülvették a Hungária-körút, Ida-utca, Hermina-út és Ajtósi Dürer-sor által határolt óriási épülettömböt. Ebben az épülettömbben van az Erzsébet nőiskolán kívül a Vakok Intézete és a Tanítóképző Intézet is.

Az Ida-utca végén terül el a Degeb, a deportált zsidók menhelye. Az Erzsébet nőiskolában egy esztendő óta azok a zsidók laknak, akik Németországból, a deportálásból jöttek haza és útban vannak Palesztinába.

A rendőrség emberei behatoltak az Erzsébet-nőiskola épületébe, ahol razzia kezdődött. Az épülettömböt senki nem hagyhatta el. Többszáz deportált lakik ezekben a házakban, amelyeket a Joint tart fenn. Az Erzsébet-nőiskolában van a Joint legnagyobb konyhája, amely az átvonuló deportáltakat élelmezi. Minden egyes deportáltat igazoltak, személyazonossági adataikat ellenőrizték és végigkutatták a deportáltak poggyászát is. Pontban negyedkilenc órakor abbamaradt a razzia, a vezető sípjele összeterelte a rendőröket, akik amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan – teherautókra felugorva – távoztak. A hirtelen abbamaradt razzia során egyetlen előállítás sem történt.

Beszéltünk a deportáltakkal, akik nem értették a razzia okát, nem tudták megmondani, hogy az politikai vagy gazdasági szempontból történt-e?