Napoleon, dollár, rubel

Textiles, soffőr, tűzoltó, szabó a gazdasági rendőrségen

A gazdasági rendőrség nyomozói június 18-án házkutatást tartottak egy Csengeri-utcai textilkereskedő üzletében, ahol nyolc darab Napoleon-aranyat találtak. A kereskedő beismerte, hogy külföldi vevőitől kapta az aranyérmeket áru ellenében. Letartóztatták.

Razziát tartott a gazdasági rendőrség Mangold Sándor állatbizományi részvénytársaság helyiségében, amikor is az ott talált személyeket megmotozták. Ruttinger György gépkocsivezetőnél 750 dollárt, Aldor Otto magántisztviselőnél 511 dollárt, Pfeiffer Ferencné Klein Annánál 50 dollárt találtak. A kihallgatások során kiderült, hogy valamennyien Pulitzer Mór gabonabizományos megbízásából vásárolták zugban a dollárokat. Mindnégyüket letartóztatták.

Megjelentek a gazdasági rendőrség emberei Bass Márton Lajos mechanikai műszerüzem tulajdonosának Nürnberg-utca 44. számú lakásában is. A házkutatás során 170 dollárt és 2 Napoleont találtak. Bass azzal védekezett, hogy a valutákat Angliában élő leányától kapta, hogy női ruhákat vásároljon és azokat kiküldje Angliába. Letartóztatásba került.

A gazdasági rendőrség detektívjei néhány nappal ezelőtt eljutottak az Andrássy-úti Carmel panzióba, ott az egyik szobában 25 darab 100 schillinges, 52 darab 25 schillinges aranyérmét és nagymennyiségű leit találtak. Kiderült, hogy az aranyak Frankl József debreceni kereskedő tulajdona. A kereskedő azzal védekezett, hogy az aranyak szüleié, akik a deportálásból még nem tértek vissza. Védekezését nem fogadták el: letartóztatták.

Letartóztatták Kecskeméti József gyári tűzoltót, akinél 80 dollárt találtak. A tűzoltó beismerte, hogy cigarettával kereskedett és abból szerezte a dollárokat.

Végül letartóztatta a valutaügyészség Reisch Károly szabómestert. Lakásán 110 dollárt, 1586 schillinget, 236 cservonyeo-t és 149 rubelt találtak.