Tizenhat őrizetbevétel a miskolci „népítélet” miatt

A miskolci Flórián-malom tulajdonosai, Rejtő Sándor és Jungreisz Ernő elfeketézték a malom lisztjét. Többek közt megkárosították a Diósgyőri Vasgyár dolgozóit is. A gazdasági rendőrség leleplezte a feketézők üzelmeit. Rejtőt és Jungreiszt letartóztatták, majd az eljárás lefolytatása után a két malomtulajdonost internálták.

Az internáltakat villamoson szállították az internálótáborba. A város felháborodott tömegei felismerték a villamoson a két feketézőt, akik súlyosan megkárosították a város lakosságát és erősen vétett a kormány stabilizációs rendeletei ellen. Váratlanul megtámadták a két feketézőt, mire a rendőrség kiszabadította őket, Rejtő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítás után meghalt. Jungreisz súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség a Flórián-malom tulajdonosai ellen intézett támadással kapcsolatban számos személyt őrizetbe vett. Ezek egyrészét, miután igazolták magukat, elbocsátották a rendőrségről. A miskolci rendőrség őrizetében ezidőszerint 16 személy van.
Az első jelentéssel ellentétben megállapították, hogy az áldozatok közül Jungreisz halt meg. Rejtő pedig súlyosan sérüléseket szenvedett.

A miskolci eseményekkel kapcsolatban tegnap este a budapesti zsidó hitközség székházában, az időközben megérkezett miskolci zsidó hitközség képviselőinek bevonásával értekezletet tartottak, amelyen elhatározták, hogy ma délelőtt felkeresik Szakasits Árpád miniszterelnökhelyettest.