Már az első próbálkozásnál pórul járt az új vetkőztető banda

Az éjjel félegy tájban segélykiáltás verte fel a Corvin-köz csöndjét. Az Üllői-út felől a hang irányában rohanó rendőrőrszem abban a pillanatban ért a gyengén világított kis utcába, mikor két bandita éppen a földre tepert egy férfit és kabátját rángatta le róla.

A riasztólövésekre még két rendőr érkezett, mire az útonállók futva menekültek. Az üldöző rendőrök többször tüzeltek a két gengszter után, majd egy arra haladó autóra ugrottak és így sikerült az egyik rablót a Liliom-utca és Tűzoltó-utca sarkán elfogni, a másik azonban kereket oldott. A főkapitányságon bevallotta az elfogott bandita, hogy megszökött társa vezetésével tizenhattagú vetkőztetőbandát toboroztak. Az volt a tervük, hogy majd ha hosszabbak lesznek az éjszakák, betöréseket és útonállásokat követnek el. A bűnügyi osztály ügyeletes detektívcsoportjai még az éj folyamán munkához láttak és a banda tagjainak egy része máris kézrekerült.

Az 1946-ik évben ez volt az első vetkőztető merénylet. A rendőrség egyébként teljesen átszervezte a nagy eredménnyel működő R-csoportot, amely a múlt télen fölszámolta a budapesti banditavilágot.

Az új R-csoport dísze lehetne bármelyik világváros rendőrségének. A csoportot a legbátrabb, legügyesebb és legtapasztaltabb detektívekből állították össze.

Azok pedig, akik nem működtek eddig a csoportban, különleges kiképzést kapnak. Az R-csoportnak nyolc kitűnő minőségű gépkocsija van; valamennyit automatafegyverekkel, rádióval és igen erős fényszóróval szerelték fel. A kocsi „legénysége” tíz detektív és mindegyik riadójárműhöz öt-öt motorkerékpáros rendőrt osztottak be.

Ezek az R-csoportok éjjel-nappal szakadatlanul járják a várost és állandó kapcsolatban vannak a főkapitányság riadóközpontjával. Illetékes vélemény szerint Budapest lakosai továbbra is nyugodtan járhatják a várost, mert az R-csoport biztosítja az éjszaka nyugalmát.