Japáni képek

Bármi távol legyen is tőlünk a kelet-ázsiai harcztér, mégis a legnagyobb mértékben megragadják figyelmünket az ott folyó események s érdekel minden, a mi háborút viselő felekre vonatkozik. Ezuttal a japánokról mutatunk be nehány képet. Közöljük nevezetesen Togo tengernagynak, a japán hadihajók főparancsnokának és Jamagatának a szárazföldi japán seregek fővezérének arczképeit.

Togo most 55 éves, erőteljes férfiú, a kit tehetségei segítettek mostani fényes állására
, mert igen egyszerű családból származott. Tengerészeti tanulmányait Angliában végezte s mint tiszt szolgált az angol hajóhadban is, a japán-khinai háborúban pedig egy hadosztályt vezetett nagy sikerrel. Igen tanúlt, tapasztalt, merész, de a mellett óvatos vezérnek mondják, a ki nagy hajóit most is kiméli a fölösleges koczkázattól, hanem e helyett torpedókkal s gyujtóhajókkal intéz támadásokat a port-arturi kikötő ellen azon a német- és angol tengerészeti körök szerint is helyes számításból, hogy így sokkal kevesebb áldozattal czélját éri, mintha nagy csatákba bocsájtkoznék.

Jamagata, a ki ősrégi főuri családból származott
, már régóta vezető szerepet vitt hazájában. Nagyon tapasztalt katona, a ki részt vett az 1870/71-ik német-franczia háborúban is, hogy katonai ismereteit gyarapítsa. Működött a diplomácziai pályán is, volt követ az orosz udvarnál, mely alkalmat szorgalmasan felhasználta arra, hogy az orosz hadsereg szervezetét tanulmányozza. Volt miniszterelnök is, épen mikor a khinai háború kiütött. Ekkor őt szólította a mikadó a szárazföldi sereg élére s hogy a harcz Japánra nézve oly gyorsan és szerencsésen folyt le, ebben Jamagatának volt főérdeme. Jamagata idős ember, - 1840-ben született – de azért most is a legtevékenyebb férfiak közé tartozik, a kitől a mostani nehéz időkban hazája sokat vár.

Nagyon érdekes képünk az, mely egy oroszellenes társulat tagjait ábrázolja. Mióta ugyanis az orosz ravasz módon megszállotta Mandsuriát, melynek birtokára a japánok számítottak, azóta rendkívüli elkeseredés támadt az egész Japánban az oroszok ellen. Többek közt számos társaság alakult, melyeknek tagjai azt tűzték ki feladatokúl, hogy a nép közt az orosz elleni gyűlöletet terjesztik s mindent elkövetnek, hogy a kormányt háborúra inditsák. S ez nekik, a mint látjuk, sikerült is. Ezen társaságok tagjai, kik különben nagyobbára tanult, mívelt emberekből állottak, gyülekezéseik alkalmával európai ruhájuk felé, rizsszalmából készült subát öltöttek, ezenkívül pedig sajátságos alakú kalapot viseltek, melyre fel volt irva az illető társaság neve. Képünk egy ilyen hazafias csoportot ábrázol; az egyes szalmasubába öltözött tagok kezeikben tartják kalapjaikat, melyeket inkább valami pajzsnak lehetne nézni.