Viczerát elhagyta a kártyás szerencse….

A főkapitányság bűnügyi osztálya elfogta a főváros egyik legveszedelmesebb betörőjét, Viczera Károlyt, akit az alvilágban Betörő Császárnak becéznek. A bandita, akinél megmotozásakor revolvert is találtak, mozgalmas pályára nézhet vissza. Eddig 26 betörést vallott be s félmillió forint értékű ruhaneműt és berendezési tárgyat rabolt össze.

Az alvilági karriernek nem mindennapi felkészültséggel vágott neki. 1932-ben érettségizett egy előkelő budapesti gimnáziumban, angolul, németül, franciául tökéletesen beszél s tanulmányai elvégzése után a külügyminisztériumba került.

Idejét megosztotta a hivatali íróasztal és a fővárosi kártyaklubok között, ahol tapasztalatokat nyert ugyan, de annál több pénzt vesztett. Jómódú szüleinek halála után egyre lejjebb csúszott a lejtőn s 1934-ben, mikor kisebb sikkasztást bizonyítottak rá, el kellett hagynia a külügyminisztériumot. Bécsben, majd Párisban tűnt fel, a francia fővárosból azonban sietve távozott, mert egyik ismerősénél nagy ékszerlopást fedeztek fel, amelybe ő is belekeveredett. A rendőrség nem tudott bizonyítékokat produkálni vele szemben s miután magyar állampolgár volt, megelégedett azzal, ha elhagyja Párist.

Vicomte D’Arsey néven Londonba tűnt fel, ahol kisebb szélhámosságokkal próbált pénzhez jutni. 1939-ben hazajött a háború alatti magatartását most nyomozza a politikai rendőrség.

A felszabadulás után – csak természetes – Viczera a feketepiacra vetette magát és pompásan keresett. Háromszobás lakása volt, inassal és szakácsnővel. Autót tartott s a legjobb úton volt a vagyonosodáshoz, amikor közbelépett a gazdasági rendőrség és elzárta előle jól jövedelmező foglalkozásának forrásait. Más pályára kellett átképeznie magát, augusztus elején követte el első betörését, amely komoly hozamot hozott. Azóta a sikeren felbuzdulva jött egyik nagy betörés a másik után. „Abban bíztam, hogy a kártyás szerencsém nem hagy el” – vallotta a rendőrségen. Tévedett…..