Pataky (Postás SE) biztosan nyerte a kerékpáros hegyibajnokságot Csikós és Hirsch előtt

Hideg szél fúj vasárnap délelőtt 10 óra tájban, amikor a kerékpáros hegyibajnokság résztvevői gyülekeznek a Hármashatárhegy aljában lévő téglagyár mellett a Szépvölgyi-úton. Először a vaskerekesek mezőnye rajtol.

A következők indulnak: Hajós (Testvériség), Jéki CsMTE, Filipov J., Filipov K., Kánya I., Kánya II., (Sólyom KE) Kerzer, Rodán, Fenyvesi, Sárközi (Pécsi VSK) Kiss J., Tóbiás II. NSzKK, Garay, FővKE, Rudács FTC (Táv: 3,5 km)

A nagy szél ellenére is jó iramban halad a mezőny. Kánya I., Kiss J., Tóbiás és Rudács van az élen. Nagy küzdelem után Kánya győz. Eredmény: 1. Kánya I. (Sólyom KE) 2. Tóbiás (NSzKK), 3. Rudács FTC.

11 órakor indítják a főversenyzők 32 főnyi mezőnyét. Balczer Ottó BMV-jének az oldalkocsijában telepszünk s a mezőny előtt haladva kísérjük figyelemmel a versenyzőket. Rajt után mindjárt a pécsi Csabai áll az élre, mögötte Pásztor és Takács, Pataky és Hirsch a két esélyes, egyelőre az ötödik, illetve hatodik helyen fekszik. Velük együtt jön Kiss Ferenc és Ladányi G. is.

Az első kilométer után javul valamit az iram, de a társaságnak most is nehéz dolga van a nagy szélben. 1500 m-nél Pásztor robbantani próbál, persze eredménytelenül. 2500 m-nél Kiss és Hirsch feljön a harmadik-negyedik helyre. A boly egyébként egészen együtt halad, továbbra is Csabai vezet, de csak fél géphosszal.

Az első kanyarban Kiss Ferenc tör az élre, nyomában Patakyval és Csikóssal, 3500-nál már Pataky vezet, 15 méterrel hátrább Kiss. Aztán Takács robbant, de szerelik. A fenyvesnél Pataky erősít s előbb 30, majd 50 méterre növeli előnyét. Csikós, Kiss, Hirsch, Csabai és Takács tapossa mögötte a hajtókart.

Pataky egyedül is pompásan kapaszkodik felfelé s előnyét állandóan növelve, végül is mintegy 200 méterrel győz. A második helyért nagy küzdelem folyik Csikós, Hirsch, Kiss és Csabai között. Közvetlenül a cél előtt Huszár bukik, de szerencsére nincs komoly baj.

Magyarország 1946. évi kerékpáros hegyibajnoka: Pataky József (Postás SE) 17:15, 2. Csikós (Postás SE) 18:10, 3. Hürsch (Karakán KK) 18:15, 4. Kiss Ferenc KSzKK 18:15.6, 5. Csabai (Pécsi VSK) 18:16, 6. Takács (Előre) 18:40, 7. Tihanyi (Postás SE) 18:42, 8. Pásztor (Sólyom KE) 19:16, 9. Zsellér (Barátság) 19:39.2, 10. Kovács E. FTC 19:40, 11. Nagy I. FTC 20:08, 12: Ladányi G. FTC 13. Pázmándy (Törekvés) 14. Ramánszky KSzKK, 15. Kovács PVKK, 16. Huszár (Törekvés)

Pataky, a győztes, ezt mondta a verseny után:
– Tudom, hogy az idő nem valami jó, de a nagy szél nagyon sokat rontott rajta, no meg hűvös is volt. Edzésben tizenhat percen belül mentem csütörtökön. Mondanom sem kell, mennyire örülök a bajnokságnak…