Lakihegyi adóállomásunk

Lakihegy most a világ technikusainak zarándokhelye, ahol tanulmányozzák a magyar mérnökök csodálatos remekét. 1934-et írunk. A mi adóállomásunk! Kicsi és csodálatos! A mienk!

Az adóállomás által kibocsátott rezgések szörnyű gyorsasággal terjednek tova. Másodpercenként nyolcszor kerülik meg a földet az egyenlítőnél, tehát a világ legtávolabbi állomásáról is egytizenhatod másodperc alatt érkezik meg a hangot hordozó elektromos rezgés.

Néhány esztendővel ezelőtt a 2-4 kw-os, adó, még nagynak számított, ma pedig a 60-70 kw-os állomás egész közönséges valami. Oroszországban 100 kw-os adók dolgoznak, Amerikában pedig 400 kw-os állomás felállítását tervezik.

A lakihegyi határban épülő új rádióállomás építését befejezték és Európa legmodernebb adóállomása 120 kilowatt energiával sugározza szerte a műsort. A magyar mérnökök világszerte feltűnést keltett alkotása az építészet aranylapjaira került.

A magyar rádiósok büszkeségét azonban messze felülmúlja energia-teljesítmény tekintetében az angol Daventry-i állomás, amely 100-kilowattal dolgozik, vagyis ötször akkora, mint a magyar állomás. Daventry műsorát ennek folytán Európában sok helyütt veszik detektoros géppel. Németország azonban ebben a tekintetben túlhaladta Angliát, mert a Zeesen-i állomást 120 kilowatt energiára rendezte be.

A rádiótechnika fejlődése egyre-másra termeli ki a csodálatosabbnál csodálatosabb találmányokat. Ezek közé tartozik a rádióorgona, melyet egy amerikai gyár épített. Sípok és levegő nélkül működik és mégis a legpompásabb orgonaszót hallatja, ha leütik a billentyüt. Rádiócsövek villamos rezgései hozzák létre benne a hangokat, hangszóróval.

Rádiólámpák muzsikálnak azokban a különböző fajtájú „éterzenegépek”-ben is, melyeket német, francia és orosz feltalálók lepték meg újabban a világot. De a teteje mindennek az, hogy Ferrié francia tudós és katonatiszt rádió segítségével hallhatóvá tudja tenni a csillagok zenéjét.

Németországban az erőteljes propaganda hatása alatt 130 ezerrel növekedett a német előfizetők száma. Kétségtelen, hogy a nagy fellendülést elsősorban is a hatásos propaganda számlájának javára lehet elkönyvelni. Kíváncsian várjuk magyar propagandahatását, amely - sajnos – csak gyermekcipőkben jár a német óriáshoz mérten.

Az olcsó vevőkészülékek dolgában azonban Magyarország messze megelőzi a németeket. Rádiózzunk!

Szemenyei Márta