Cambridge győz

Ezúttal kivételesen gyönyörű idő kedvezett az angol evezőssport egyik legklasszikusabb mérkőzésének a két világhírű angol egyetem, Oxford és Cambridge nyolcas versenyének.

 

Aki nem élt itt Angliában, az el sem képzelheti, hogy minő izgalmat kelt egy ilyen mérkőzés. Hetek óta alig beszélnek egyébről; mohón kapkodnak minden hírt, mely a két hajó legénységéről érkezik és fogadnak, újra fogadnak.

Pedig a fogadás alig fizeti ki magát, hisz a favorit Cambridge-re 50-re csak 40-et ad a könyves. Mert Cambridge volt a favorit, hamarább állott tréningbe, hamarabb kész volt a legénység összeválogatásával, végül a kísérletei jobban sikerültek. A szakértők egyhangúlag azt mondották, hogy összedolgozottabb, egyöntetűbb csapat még nem úszott angol vízen.

De jó volt Oxford is; a próbamenetnél 19 mp- volt a külömbség és így érdekfeszítő küzdelem volt várható a két csapat 61-ik találkozásnál is, mert tudnunk kell, hogy 1840 óta 61-szer találkozott e két egyetem; Oxford győzött 33-szor, Cambridge 27-szer, 1877-ben pedig eldöntetlenül mérkőztek. A táv 4 ½ ang. mérföld, legjobb idő 18 p. 47 mp.; elérte 1898-ban Oxford, 1900-ban Cambridge.

A vonatok, kocsik, hajók ezrei öntötték a közönséget a Putney-Mortlak-i klasszikus pályához. A tolongás, izgalom alig írható le. A víz a pályán kívül csolnakokkal van tele. A Nemzeti Sport igazoló jegyével oda sikerült helyet kapnom a célvonalhoz egy csolnakra, a nagy angol lapok tudósítói mellé.

A csolnakok a starthoz értek. Pont 8 óra. A Sporting Life tudósítója hallgatja saját külön telefonját, Start! – kiálltja.

Halotti csend. A csavargós pályán mit se látunk. – „ Oxford vezet 38-as csapásokkal!” – a második híradás, - „ London klubház: Oxford félhoszszal elől! *-* Crabtree egy hossz, a Cantabok lassan felnyomulnak! „

A Hammersmith-hídnál már látszanak a hajók; Oxford félhoszszal vezet, a Cantabok spurtba fognak, gyönyörű egyenletes húzásokkal lassan nyomulnak előre a rettenetes erővel húzó oxoniánok mellett, Sharney Crofts-nál már Cambridge van elől, csakhamar világosan látszik a hajók között. Oxford utolsót erőlködik, de nem bír új spurtot vágni ki, vissszaesik; végre Cambridge győz 4 1/2 hosszal 21 p. 34 mp. alatt (igen gyenge idő).

A lelkesedés üdvrivalgás leírhatatlan, alig lehet megakadályozni a tömeget, hogy ne ugráljon a kikötő hajókba; táviratok, telefonok, postagalambok ezrei viszik szét a nagy birodalomnak a hírt, hogy Cambridge győzött. Ott voltam a kiszállásnál; magyar vagyok semmi közöm Angliához, de hevesebben vert a szívem a lelkesedéstől, midőn a 9 alakot megpillantottam, Fidias sem álmodhatna szebb testeket, tökéletesebb izomzatot, mint ez ifjaknak van.