Két napi vízhiány Budapesten

Április 19-ikén és 20-ikán a főváros legnagyobb részén vizet nem lehetett kapni vízvezetékből, mert az új szivattyútelepet a régivel ezen a két napon kötötték össze. A föld alatti csövek így nem kaphatták meg azt a nyomást, melynél fogva a víz a legmagasabb házak emeleteibe is felhatol. Csak a földalatti csövekben maradt meg a víz.

Az előre értesített közönség az előtte való napokban látta el magát két napra vízzel. Az utczákon egyébiránt a tűzoltáshoz való csapoknál városi alkalmazottak adtak friss vizet, a nagyobb mennyiséget pedig locsoló kocsikban Budáról hozták, a hol külön vízvezeték van.

Gondoskodtak, hogy tűzvész esetére nagy számu hordos szekerek hozzák a vizet a Dunából. Az iskolákban a két napon át azonban nem tartottak előadásokat, tekintettel, hogy az iskolai épületek csatornáit kiöblíteni nem lehetett.

A két napi vízhiánnyal még nem ért véget a baj, mert a vízvezeték-igazgatóság tudatta, hogy ha az új vascsövek több napig rozsdássá teszik a vizet, a mi azonban ha kellemetlen is, de az egészségre nem ártalmas. Az ásványvíznek, ártézi víznek nagy kelendősége volt.