Az angol-franczia gyarmatügyi egyezmény

Április 8-án irták alá Londonban, az angol külügyminiszter és a franczia nagykövet a gyarmatügyi egyezményt. Erről csak nagyon beavatott körök tudtak valamit. A meglepetés tehát nagy volt, mert Anglia és Francziaország barátságos módon intézkedtek afrikai gyarmati-ügyeikről. Anglia mindig tarthatott tőle, hogy Francziaország a legkényesebb körülmények közt előállhat és kivánja, vessen véget az angol kormány Egyiptom megszállásának. Viszont Francziaország Afrika éjszak-nyugati részében Marokkót is szerette volna hatalmi köréhez csatolni. Itt azonban Anglia hadihajóitól tarthatott.

A két állam most megegyezett és szabad kezet biztosított egymásnak. Mind az angolok, mind a francziák rendkívül fontosnak itélik az egyezményt, s magasztalják Delcassé franczia külügyminisztert, kinek hat évi szakadatlan fáradozása által sikerült egy veszélyes válságból szerencsésen helyreállítani az egyensulyt. Ferry minisztersége óta, ki Francziaországot Ázsia keletén uj gyarmatokkal gazdagította, nagyobb sikere nem volt meg a köztársaság külügyi politikájának, mint ez az egyezmény, a melyet mind a két fél kölcsönös megelégedéssel fogad.


A főbb pontok ezek: Egyiptomban és Marokkóban a politikai állapot nem változik. Francziaország nem fogja akadályozni Anglia eljárást Egyiptomban. Anglia pedig jogot ad Francziaországnak, hogy Marokkóban örködjék a nyugalmon és a marokkói kormánynak az esetleg szükséges támogatást megadja az államkormányzat, a pénzügyk és a hadsereg átalakításához. Anglia hozzájárul a Szuez-csatorna semlegességére vonatkozó 1888. évi egyezményhez. Francziaország beleegyezik, hogy az egyiptomi adósság konverziója által 14 év óta elért 140 milliónyi megtakarítás az egyiptomi kormány rendelkezésére bocsáttassék.

A többi hatalom hozzájárulása nélkül ezen a szervezeten mit sem lehet változtatni. Anglia Egyiptomban és Francziaorság Marokkóban őrködni fog azon, hogy nagy közvállalatok az állam kezében maradjanak. Marokkóban biztosítja Anglia és Francziaország a területi sérthetetlenséget és a meglevő kormányzati állapotokat. Madagaszkárt illetőleg Anglia lemond az ottani franczia vámtarifa ellen tett óvásáról. Mind a két hatalom kölcsönösen támogatást igér egymásnak az egyezmény végrehajtásában.