Jókai nagybeteg

Május 3-ikán nagy megdöbbenéssel beszélték a fővárosban, hogy Jókai Mór a nemzet koszorus költője sulyos beteg s az orvosok aggódnak.

A költő, ki közel van a 80-ik évéhez, családjával együtt november vége óta több hónapig az enyhe levegőjű Nizzában időzött s április 20-ikán indult onnan haza.

Fiuméban azonban megszakadt az utazása a vasuti sztrájk miatt, és csak ápr. 25-én délelőtt érkezett meg Budapestre. Nagyon jókedvű volt, de este egyszerre roszúl lett, öt napig lázas állapotban volt.

Az influenza betegségében könnyebbülés mutatkozott, de május 2-ikán este váratlanul roszúl lett, az éjszakát nagyon nyugtalanul töltötte és állapotában nem történt javulás. Az orvosok tüdőgyulladásnak találták a betegséget s tekintettel a beteg agg korára, sulyosnak és aggasztónak mondták.

A nagy költő állapota felől hozzátartozóinál orvosainál folyvást sokan tudakozódnak. A király, gróf Tisza István miniszterelnök utján tudakozódott Jókai hogylétéről, majd 4-ikén König kabinetirodai főnök jelent meg Jókai lakásán, a király nevében fejezte ki a részvétet Jókai betegsége fölött.

A miniszterelnök május 3-ikán este jelent meg a költő lakásán, a beteggel azonban nem beszélhetett.