Port-Artur veszedelme

A japánok az utóbbi napokban is többször bombázták Port-Arturt, hogy elvonják az oroszok figyelmét a szárazföldnél előkészített támadásáról. Egy hír szerint a port-arturi kikötő torkolatánál elsülyesztett három japán hajó közül kettőt sikerült eltávoltani s ezzel a bejárás ismét szabad lett.

A megsérült orosz hadihajókat a „Czezarevits” és a „Retvisán” kivételével sikerült kijavítani. Stössel orosz tábornok, a szárazföldi parancsnok, most már a végső védelmet készíti elő. Az öbölben igen sok tengeralatti akna van elrakva, a melyeket részben a port-arturi hajóraj, részben a körülzárására küldött japáni hadihajók helyeztek el. A japánok azt hiszik, hogy két hét alatt elfoglalják Port-Arturt, mert se elég katonaság, se elég élelem nincs benne.

Az ostrom alatti élet Port-Arturban. Port-Arturban az összes férfilakosságot, még a fiúkat is fegyverbe szólították. Az élelmet, naponta felváltva, csak háromnegyed és fél adagokban osztogatják. A nőket és gyermekeket az erődön belül a földbe vájt vermekben helyezték el, a hol védve vannak. Éjjel nem szabad világítani, szeszes italok árusítása szigorúan tilos. Három katonát kivégeztek, mert az őrségen teljesen kimerült állapotban elaludtak.