A finnországi orosz kormányzó meggyilkolása

Junius 16-ikán halálos merényletet követett el egy fiatal ember Helsingforsban Finland kormányzója, Bobrikov tábornok ellen. A merénylő, ki egy előkelő szenátor fia volt, miután a tábornokra három lövést tett, és látta annak megsebesülését, agyonlőtte magát és meghalt. A merénylet a nemzetközi elkeseredés műve.

Ezelőtt Finnországnak külön közigazgatása, sőt parlamentje is volt. Ezt a jelenlegi czár eltörölte, az egészen külön nyelvű – s a magyarral rokonságban levő – finnek oroszosítása kiméletlenül megindult s Bobrikov főkormányzó nem ismert semmi elnézést. A finnek közül sokan kivándoroltak Amerikába. Bobrikovot minden finn gyűlölte. Junius 15-ikén délután a szenátus lépcsőzetén Schauman Jenő, Schauman volt szenátor fia várt a főkormányhzóra, s a mint az megjelent, revolverből háromszor rálőtt, a negyedik lövést pedig magára intézte.

A merénylő Finnország iskolaügyi vezetőségének hivatalnoka volt, azelőtt pedig szenátusi hivatalnok. Az első golyó Bobrikovot nyakán könnyen sebezte meg, a második csak horzsolta, mert a Bobrikov mellén levő rendjelről visszapattant, a harmadik golyó altestébe furódott.