Tankönyv demo

A trónörökös és felesége perceken belül meghalt

A sikeres hadgyakorlatot az előzetes tervek szerint díszszemle zárta le. Ferenc Ferdinánd trónörökös, a házigazdának számító Potiorek, bosznia-hercegovinai katonai parancsnok és a kíséret többi tagja gépkocsioszloppal vonult el az éljenző tömeg előtt.

A biztonsági előírásokat a kor és a lehetőségek színvonalán sem biztosították. Nem olyan régen maga az uralkodó járt itt: egy trónörökösnek mégsem járhat olyan őrizet, mint a császárnak! A hadgyakorlaton lévő húszezer katona terepruhában volt: csak nem lesznek a díszszemlén olyan katonák, akiken nincsen ünnepi egyenruha! Rossz nyelvek szerint az is szerepet játszott, hogy a politikus rangján alul házasodott, feleségét nem lehetett császári személynek kijáró pompával övezni.

A konvoj a Cumurja-híd közelében helyezkedett el, amikor az egyik merénylő, Cabronovic bombát akart dobni autójára. A gránát nem robbant fel azonnal, a földre gurult, és ott robbanva megsebesítette a kíséret néhány tagját, de a trónörökös sértetlen maradt. A főherceg feldúlt állapotban érkezett a tanácsháza elé, ahol a polgármester ünnepélyes külsőségek között várta.

Az ünnepi beszéd és egyéb formaságok után a jelenlevők rögtönzött haditanácsot tartottak: hogyan tovább? Úgy döntöttek, megváltoztatják a konvoj útvonalát, de az eltervezett programot nem állítják le. „Végül is megvolt a merénylet – és megúsztuk.” – lehetett gondolni. Tényleg nincs más példa arra, hogy egy politikus ellen egy és ugyanazon a napon két merényletet kíséreljenek meg. Igaz, arra sincs példa, hogy egy merénylet után a fenyegetett személy folytassa tervezett programját …
A megváltozott útvonalról a konvoj élén haladó autó gépkocsivezetőjét elfelejtették értesíteni. Az autósor megtorpant, egy pillanatra Ferenc Ferdinánd és járműve is megállt. Ekkor lépett elő Gavrilo Princip merénylő a zsúfolt járdáról, és közvetlen közelről hat lövést adott le. A trónörökös és felesége egy órán belül meghalt.