A japán haditengerészet veszteségei

A japán hajók szerencsétlenségéről a következő tudósítások érkeztek: Az elsülyedt japán hajók, a „Hacsimaru” és „Sadomaru”. Mikor a „Rurik” és a „Rosszija” a „Hacsimaru”-t megpillantotta, az orosz hajók ágyúlövéssel szólították fel a japán hajót, hogy álljon meg. A „Hacsimaru” teljes gőzzel igyekezett elmenekülni, de az oroszok irtózatos ágyútüzelést indítottak ellen, a mely tizével és huszával sörörte el az embereket.

Végre belátták, hogy a menekülés lehetetlen. Sokan a tengerbe ugrottak, mások csónakokat bocsátottak le és evezve menekültek. A tisztek legnagyobb része karddal vagy revolverrel vetett véget életének. Szuki alezredes, a szállított csapatok parancsnoka, elégette az összes okmányokat és az ezred zászlaját, de munkája közben egy shrapnel a szó teljes értelmében letépte a fejét. Hir szerint az oroszok egyetlen japánnak sem kegyelmeztek meg és még azokra is rálőttek, a kik úszva igyekeztek elmenekülni.

A „Hacsimaru” emberei közül alig száznak sikerült szárazföldre jutni. A „Sadomaru” hajón is több tiszt és legény öngyilkos lett, hogy a fogságot elkerüljék. Mind a két hajóról csak egy-két száz ember tudott megmenekülni s ezek azt beszélik, hogy az oroszok torpedókkal sülyesztették el a két hajót, a melyeken összesen ezernégyszáz ember volt, a kik közűl ezren vízbefultak.


A „Hacsimaru” kapitánya, egy Campbell nevű skót ember volt, a ki teljes gőzerővel neki rohant az egyik orosz czirklóhajónak, hogy fölborítsa, de nem tudott odáig eljutni, mert az orosz hajó összelőtte. Campbell kapitányról azt mondják, hogy a vizbe ugrott és hire veszett. Az első mérnököt a parancsnoki hídon ölték meg.

A partra szállítandó csapatok parancsnoka és a második parancsnok öngyilkosok lettek. A legénység közül sokan csónakban menekültek. A „Sadomaru” 35 mérföldnyire a Sira-szigettől nyugatra látta meg az oroszokat, de nem figyelt a megállási jelre, mire az oroszok lőttek. A legénység csónakba szállott és sokan megmenekültek mire azután a hajót felgyújtották. Orosz jelentések szerint a két szállítóhajóval egy egész gyalogezred pusztult el parancsnokával együtt.

Újabb távirat szerint az oroszok egy harmadik szállítóhajót, a „Nagatomaru”-t is elsülyesztették.