A Magyar Tudományos Akadémia ülése

A Magyar Tudományos Akadémia junius 20-án tartotta utolsó ülését a nyári szünet előtt. Előbb a III. osztály ülésezett, nyomban utána teljes ülés volt.

A III. osztály ülését, a melyen Thán Károly elnökölt, Schafarzik Ferencz levelező tag székfoglaló értekezése nyitotta meg. ŤA szepes-gömöri ércz-hegység ismertetéséhezť czímen. Már az Árpád-királyok korában, a tatárjárás előtt, ezüstöt bányásztak a szepes-gömöri hegyekből, utóbb aztán gazdag vasbányákat nyitottak méhükben. Geologiai szempontokból azonban csak a mult század dereka táján kezdték kutatni. Schafarzik most mikroszkopikus és vegyelemzési kutatások alapján kimutatta hogy a kőzetek kivált quarcporfirok, porfiroidok és klasztorfirok,- tehát eruptiv anyagok és csak kisebb részben üledékek: azaz agyag- és mészkövek.

Onodi Adolf levelező tag Entz Bélával közösen készített élettani tanulmányát mutatta be kivonatosan: ŤA mandola nyelv-gyök és a garathám szaruképződésrőlť czímen.

Auer Henrik vendég dolgozatát: ŤA hidrogéncianid képződéséről az elektromos ívbenť rövid kivonatban Ilosvay Lajos mutatta be.

Néhány percznyi szünet után az összes ülést Eötvös Loránd nyitotta meg. Goldziher Ignácz tett jelentést az Akadémiák nemzetközi szövetségének Londoban május 25-31-én tartott üléséről, melyen Akadémiánkat Thán Károly osztályelnök és Golziher Ignácz képviselték.

Az Akadémiák szövetsége legközelebbi ülésszakát 1907-ben, Bécsben tartja. Végül Szily Kálmán főtitkár a folyó ügyeket terjesztette elő, az elnök pedig jó nyári üdülést kívánt a tagoknak. A legközelebbi ülés október első hétfőjén lesz.